Krenula "operacija Mundobasket": Vučević, Simonović i Peri stižu kasnije, Nikolić otkazao, Žugić povrijeđen

Košarkaši Crne Gore počeli pripreme za drugi nastup na Svjetskom prvenstvu

29126 pregleda 15 komentar(a)
Ivanović, Radović i Dubljević na današnjem presu, Foto: KSCG
Ivanović, Radović i Dubljević na današnjem presu, Foto: KSCG

Na tačno 35 dana od prvog meča na Mundobasketu košarkaši Crne Gore su u vrelom Baru krenuli sa pripremama za vrelo košarkaško ljeto.

Na prvom okupljanju selektor Boško Rradović mogao je da računa na 14 igrača, dok će se NBA zvijezda Nikola Vučević, zatim plej Unikahe Kendrik Peri i novi centar Crvene zvezde Marko Simonović saigračima priključiti kasnije.

Naši momci do puta na Filipine, gdje će na Svjetskom prvenstvu igrati u grupi sa Litvanijom, Meksikom i Egiptom, treniraće u Baru - uz kratke "izlete" do Francuske i Gruzije, gdje ih očekuju test utakmice.

Na današnjem presu selektor Radović je otkrio da je centar Zoran Nikolić tražio da preskoči ove akcije Crne Gore, kao i da Fedor Žugić zbog povrede 99 odsto neće ići na Mundobsket.

"Nikolić je u kvalifikacijama odigrao sjajno, možda i neke najbolje partije u karijeri. Zbog toga je bio među sigurnijim putnicima za Manilu. Nakon nekoliko razgovora sa njim, on je, ipak, odlučio da se posveti individualnom radu, kako bi naredne sezone napravio iskorak u karijeri", objasnio je Radović.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: KSCG

Dodaje da je pokušao Nikolića da ubijedi kako bi trebalo da bude sa reprezentacijom, ali...

"Naročito nakon bitne uloge u kvalifikacijama i to što će u narednim godinama bio jedan od nosilaca na toj poziciji. To je njegova odluka, iako je poštujem, žao mi je što se tako desilo", dodao je Radović.

Kada su u pitanju rivali na Svjetskom prvenstvu, jasno je da će Crna Gora šansu tražiti protiv Meksika i Egipta, bez obzira što se najavljuje da Litvanija neće biti u najjačem sastavu.

"Grupa je takva da možemo da igramo. Dosta se priča o otkazima u Litvaniji, ali u bilo kom sastavu to je izuzetno ozbiljna selekcija, a mi ćemo svoju šansu tražiti u preostala dva meča. Najbitnije je da tamo ostavimo dobar utisak, da izgledamo kao što smo na Eurobasketu i da ostvarimo možda pobjedu više nego u Kini, kada smo slavili samo protiv Japana", poručio je Radović.

Od prvog dana Radović na treninzima može da računa Nikolu Ivanovića, Igora Drobnjaka, Balšu Živanovića, Luku Bogavca, Petra Popovića, Vladimira Mihailovića, Dina Radončića, Andriju Slavkovića, Emira Hadžibegovića, Andriju Grbovića, Aleksu Ilića, Nemanju Radovića, Vasilija Baćovića i Bojana Dubljevića.

Kapiten Dubi: Fina grupa, imamo šansu za dobar rezultat

I ovog ljeta jedan od najvažnijih aduta Crne Gore biće kapiten Bojan Dubljević.

"Jedva smo čekali da krenemo sa pripremama. Prošlog ljeta smo napravili sjajnu atmosferu, a sada nas čeka jak i naporan rad u Baru - vjerujem da ćemo se maksimalno pripremiti za prvenstvo. Samo da nas zdravlje podrži, da ne bude povreda i vjerujem da će biti super", poručio je Dubljević.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: KSCG

O rivalima na Mundobasketu kaže...

"Mislim da je fina grupa - nije laka ni teška. Ipak svi igraju košarku na nekom visokom nivou, ali mislim da imamo šansu da napravimo dobar rezultat", nema dilemu Dubljević.

Ivanović: Bolje nego u Kini

Crna Gora će se na Mundobasketu pojaviti drugi put - nakon Kine 2019, kada je na kraju ukupno bila 25. od 32 selekcije.

"Slično je kao prije četiri godine - dug put, daleka zemlja, slična klima. U Kini nije bilo idealno, ali nakon toga napravili smo dosta dobrih stvari i vjerujem da možemo da odigramo bolje u Manili", kaže naš plej Nikola Ivanović.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: KSCG

Smatra da je grupa možda i lakša nego tada.

"Nadam se da možemo prve dvije utakmice protiv Meksika i Egipta da pobijedimo", zaključio je Ivanović.

Srbija dolazi u Podgoricu, test sa Francuskom u gostima

Do početka šampionata Crna Gora će odigrati četiri test utakmice - protiv Francuske u gostima 2. avgusta, zatim sa Srbijom u "Bemax areni" tri dana kasnije i na kraju u Gruziji protiv domaćina i Irana.

Bonus video: