Vučević za Vijesti: Da budemo realni i učimo iz grešaka

"Na dva prošla evropska prvenstva su bile priče o medalji, pa to nije prošlo baš najbolje. Moramo da učimo iz sopstvenih grešaka i da se fokusiramo na prvo ovo što nas čeka, pa onda idemo dalje", kazao je Vučević
90 pregleda 2 komentar(a)
Crna Gora Vučević Tanjević, Foto: Tbf.org.tr
Crna Gora Vučević Tanjević, Foto: Tbf.org.tr
Ažurirano: 31.08.2017. 09:44h

Nikola Vučević sprema se za treći Eurobasket. Na prvom, 2011. u Litvaniji, imao je 20 godina, na drugom već bio dokazani NBA igrač, ali ni na jednom od ta dva nije imao ulogu kakvu će imati sada - as Orlando Medžika biće glavni adut tima Bogdana Tanjević.

Jedini Crnogorac u NBA se nije bavio kalkulacijama, pričama o medalji, „crvenima” kao potencijalnom iznenađenju šampionata. Prvi cilj je, kako je rekao, prolazak u osminu finala.

"Trebalo bi da se fokusiramo na sebe, da budemo realni, da znamo koji su naši kvaliteti i nedostaci. Samo tako može da se napreduje. Ako se očekuje nešto što je nerealno, ako se sanja o nečemu što će da se desi, što se može desiti ili ne, to može samo da nam otežava ono što radimo. Ako smo realni i znamo na čemu smo, to je najbolji način da napredujemo. Prolazak u drugu fazu bi bio veliki uspjeh", kazao je 26-godišnjak rođen u švajcarskom Moržu, čiji je otac Borislav bio u timu Bosne koji je sa Tanjevićem na klupi 1979. donio Jugoslaviji prvu klupsku titulu prvaka Evrope.

Prošlost je pokazala da velika očekivanja mogu da prerastu u velika razočaranja. Zato je Vučević oprezan...

"Na dva prošla evropska prvenstva su bile priče o medalji, pa to nije prošlo baš najbolje. Moramo da učimo iz sopstvenih grešaka i da se fokusiramo na prvo ovo što nas čeka, pa onda idemo dalje".

Naš NBA as nema dilemu ko su favoriti za zlato - Španija i Srbija - iako će Đorđevićeva selekcija praktično biti bez prve petorke na Eurobasketu.

"Mislim da su oni među favoritima, iako neće biti Serhija Ljulja, koji će im sigurno mnogo nedostajati. Dodali su nekoliko mladih igrača, koji imaju veliku ulogu u timu. Srbija je posljednjih četiri-pet godina u vrhu evropskih takmičenja. Neće biti nosilaca igre, ali je taj tim pokazao kvalitet, a ima i kontinuitet rada, što je veoma bitno", kazao je Vučević.

Favorit iz sjenke je Litvanija, smatra 213 centimetara visoki centar.

"O Litvancima se uglavnom malo priča pred Eurobasket, ali oni uvijek naprave rezultat. Imaju kvalitetnih igrača, koji su godinama u reprezentaciji, kontinuitet, dobro funkcionišu zajedno. Imaju malo atipičan sistem igre, tu je dosta dobrih visokih igrača. Ne bi ih trebalo zanemariti, mogu da naprave dobar rezultat na šampionatu".

Eurobasket će propustiti veliki broj asova - Miloš Teodosić, Nikola Batum, Janis Adetokumbo, Nikola Jokić, Serhio Ljulj, Rudi Fernandes, Hose Kalderon, Jan Veseli, Ante Žižić, Danilo Galinari, Nikola Mirotić... Vučević smatra da bi predstojeće prvenstvo moglo da protekne u znaku njegovog saigrača i prijatelja iz Orlanda.

"Očekujem da moj saigrač Evan Furnije odigra dobro Eurobasket. Propustio je Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, a na prethodnom šampionatu 2015. je imao malu ulogu. Znam da ima veliku želju da pokaže koliko može, da iskoristi to što nema Tonija Parker i Nikole Batuma i da pokaže da može da bude nosilac igre “trikolora”. On će biti veoma motivisan da pomogne Francuskoj da napravi dobar rezultat", zaključio je Vučević.

Bonus video: