Dubljević za Vijesti: Ne plašimo se nikoga

"Najveći cilj nam je da prođemo grupu, jer Crna Gora to nikada nije uradila. Poslije dolazi eliminacioni dio, u kojem može svašta da se desi. Igra se jedna utakmica, a možemo da igramo sa svakim i da svakoga iznenadimo", jasan je 25-godišnji Nikšićanin
87 pregleda 3 komentar(a)
Bojan Dubljević, Foto: KSCG
Bojan Dubljević, Foto: KSCG
Ažurirano: 31.08.2017. 09:15h

„Twin Towers”, nadimak koji su Amerikanci nadjenuli nevjerovatnim centarskim tandemima Hjustona (Ralf Sempson i Hakim Olajdžuvon) i San Antonija (Dejvid Robinson i Tim Dankan), ima i svoju crnogorsku verziju.

Da stvar bude čudnija, ta dva naša diva su rođena istog dana - 24. oktobra. Jedan 1991. u Nikšiću, drugi tačno godinu ranije u švajcarskom Moržu. Mlađem, Bojanu Dubljeviću, pripala je čast da bude kapiten Crne Gore na Eurobasketu i da predvodi tim u kojem je, uz njega, prvi među jednakima Nikola Vučević.

Najbolji centar ACB lige i MVP finala najkvalitetnijeg nacionalnog šampionata na Starom kontinentu poručuje da njegov tim želi bar do osmine finala.

"Najveći cilj nam je da prođemo grupu, jer Crna Gora to nikada nije uradila. Poslije dolazi eliminacioni dio, u kojem može svašta da se desi. Igra se jedna utakmica, a možemo da igramo sa svakim i da svakoga iznenadimo", jasan je 25-godišnji Nikšićanin.

Čini se da će taj višegodišnji cilj konačno biti ispunjen, jer su rivali u grupi C Mađarska i Rumunija, selekcije koje su daleko od evropskog vrha. Mađari su stare mušterije „crvenih”, a Rumuni, iako su domaćini grupe, nemaju kvalitet, što pokazuju ubjedljivi porazi u pripremnom periodu (58 razlike od Grčke, 34 od Ukrajine, 33 od Litvanije...). Te dvije selekcije bi, po svim projekcijama, trebalo da ispadnu, a Crnoj Gori se predviđa borba za 3. mjesto u grupi sa Češkom, koja je oslabljena izostankom Jana Veselog.

"To su nezgodne ekipe, nije lako igrati sa protivnicima koji su od početka otpisani. Oni daju sve od sebe, mogu da zakomplikuju sve, nezgodni su za igranje. Moramo da budemo oprezni, kako protiv Španaca, Hrvata i Čeha, tako i protiv Rumuna i Mađara", upozorava bivši igrač IBON-a, Lovćena i Budućnosti.

Dubljević je 16. juna donio Valensiji prvu titulu prvaka Španije, a izabran je za MVP-a finala u kojem je „narandža” sa 3:1 savladala Real Madrid. Glavni igrač „kraljevskog kluba” prošle sezone je bio Serhio Ljulj, ali neće igrati na Eurobasketu jer je doživio izuzetno tešku povredu koljena i neće ga biti na terenu do 2018. godine.

"Ljulj je bio stub čitavog tima, to je preveliki hendikep za Špance, a za nas šansa da im pariramo. Znamo, ipak, da je to najbolja reprezentacija, predvođena braćom Gasol, i da će nam prvi meč na šampionatu biti i najteži. Ali, ne bojimo se nikoga, idemo da se borimo i damo maksimum".

Prije četiri godine, Makedonija je bila senzacija Eurobasketa u Sloveniji i dogurala je do polufinala. Na pitanje može li Crna Gora da ponovi nešto slično, novi kapiten je poručio:

"Naravno. Ne predajemo se i ne idemo sa bijelom zastavom. Ne želimo, ipak, da se opterećujemo nekim velikim i nerealnim stvarima. Idemo stepenicu po stepenicu, prva želja nam je da prođemo grupu, a poslije šta bude, biće", zaključio je Dubljević.

Bonus video: