Miodrag Kadija: Sigurno prolazimo grupu, a onda je sve moguće

"Mislim da ne dolazi u obzir da ne prođemo grupu, a onda može svašta da se desi ukoliko budemo u formi, jer imamo kvalitet da iznenadimo bilo koga", kaže Kadija
50 pregleda 0 komentar(a)
Kadija_2, Foto: Z. ĐURIĆ
Kadija_2, Foto: Z. ĐURIĆ
Ažurirano: 31.08.2017. 08:34h

Trojica crnogorskih stručnjaka svojevremeno su pokorili Evropu. Sadašnji selektor Bogdan Tanjević učinio je to sa seniorima Italije 1999. i juniorima Jugoslavije 1974, pokojni Goran-Poli Bojanić sa mladom reprezentacijom SR Jugoslavije 1998, te Miodrag Kadija sa juniorskom selekcijom Srbije i Crne Gore 2003.

A to posljednje zlato na šampionatima Starog kontinenta Kadija i njegovi puleni osvojili su na impresivan, gotovo nevjerovatan način - utakmice su dobijali sa prosječnom razlikom od 25 poena! Teodosić, Tepić, Aleksandrov, Labović, Mijatović... u polufinalu su deklasirali domaću Španiju, u finalu je pala Turska. Zbog toga je Kadija i najpozvaniji da čitaocima „Vijesti” približi Eurobasket u Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji.

"Dobra je stvar što se ovo Evropsko prvenstvo organizuje u četiri zemlje, mislim da će posjećenost biti mnogo veća nego da se šampionat igra u jednoj državi. U svakoj grupi imaju po dvije ekstra dobre ekipe, a tu su i domaće selekcije, pa će sigurno biti pune hale, a obično je izuzetno mala posjeta kada se igraju mečevi po grupama", ističe Kadija.

Nažalost, jedna od glavnih karakteristika šampionata biće i odsustvo velikog broja vrhunskih igrača.

"Faliće puno asova, puno reprezentacija je oslabljeno, što zbog povreda, što zbog otkaza igrača koji nastupaju u NBA. Nedostaju: Teodosić, Parker, Kalderon, Spanulis, Ljulj, Rudi Fernandes, Batum, Mirotić, Nemanja Bjelica, Jokić, Raduljica, Adetokumbo, Tomić, Hezonja, Gober, Galinari, Barnjani... To će, međutim, donijeti veću neizvjesnost, jer će se u borbu za medalje uključiti i neke zemlje kojima nisu davane takve šanse.."

Kadija nema dilemu da Crna Gora ima kvalitet da sigurno prođe grupnu fazu, u konkurenciji Španije, Hrvatske, Češke, domaćina Rumunija i Mađarske.

"Mislim da imamo dobru grupu. Favoriti su Španija i Hrvatska, a mi smo tu odmah iza njih. Puno zavisi od toga kako ćemo odigrati prvi krug. Dobro bi bilo kada bismo ostvarili što bolji plasman u grupi, kako bismo izbjegli nekog jačeg protivnika u sljedećoj fazi, kad počne eliminacioni dio. Mislim da ne dolazi u obzir da ne prođemo grupu, a onda može svašta da se desi ukoliko budemo u formi, jer imamo kvalitet da iznenadimo bilo koga".

Na prošla dva nastupa na evropskim prvenstvima, crnogorska reprezentacija nije imala atmosferu u timu kakva je neophodna da se napravi dobar rezultat. Čini se da je ovoga puta drugačije...

"Uvijek puno zavisi od atmosfere, pogotovo ukoliko nemate kvalitet kakav imaju reprezentacije ekstra klase. U tom slučaju atmosfera može da nadomjesti i nedostatak kvaliteta. Mislim da ovaj put ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema, pogotovo što vidim da nisu zacrtani neki veliki ciljevi, osim da se prođe grupa. To bi onda automatski probudilo veliki motiv kod igrača da u sljedećoj fazi, kada budu rasterećeni, pruže i više od maksimuma."

Naš 54-godišnji stručnjak smatra da nikad nije bilo više kandidata za medalju.

"Puno reprezentacija je oslabljeno i nijedna selekcija ne može sa sigurnošću da računa da će uzeti medalju. Mislim da apsolutnog favorita nema, već da postoji krug od pet-šest zemalja koje mogu da konkurišu za medalju. Tu su uvijek Srbija, Francuska, Španija, Litvanija, Turska nema taj kvalitet, ali je domaćin, Grčka je izgubila skoro sve mečeve u pripremnom periodu, ali možda proradi na samom prvenstvu, Slovenija je oslabljena, ali ima Dragića i Dončića... Mislim da je ovo prvenstvo prvi put velika šansa za „manje zemlje” da možda ugrabe i neku od medalja", zaključuje Kadija.

Bonus video: