Medžik omađijan: Crna Gora je spektakularna, Gospa od Škrpjela jedno od najljepših iskustava u životu

Legendarni košarkaš očaran ljepotama našeg primorja

26555 pregleda 766 reakcija 30 komentar(a)
Medžik Džonson na ostrvu Gospa od Škrpjela, Foto: Earvin Magic Johnson (Twitter)
Medžik Džonson na ostrvu Gospa od Škrpjela, Foto: Earvin Magic Johnson (Twitter)

Prodefilovale su prethodnih decenija crnogorskim primorjem mnoge zvijezde svjetskog džet-seta i sporta, ali malo ko je oduševljen čarima naše zemlje kao Irvin Medžik Džonson.

Legendarni košarkaš je prethodnih godina na svojoj jahti “Aquila” krstario hrvatskim primorjem, a sada je prvi put došao u Crnu Goru. I “pao s nogu”.

“Uzbudljivo je kada Kuki i ja možemo da istražimo novu zemlju, a Crna Gora je spektakularna. Prvi put smo ovdje i ova zemlja izgleda prelijepo i luksuzno”, napisao je Džonson na mreži X, ranije poznatoj kao Tviter, na kojoj je podijelio i nekoliko fotografija i video snimaka “uhvaćenih” s jahte.

Kasnije je prošetao i Porto Montenegrom, gdje se s njim fotografisao i Filip Ivanović, direktor za digitalni razvoj i nove poslovne mogućnosti “Vijesti”.

Medžik Džonson sa direktorom “Vijesti” Filipom Ivanovićem
Medžik Džonson sa direktorom “Vijesti” Filipom Ivanovićemfoto: Privatna arhiva

Posebno je bio oduševljen ostrvima Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe.

"Danas smo imali jedno od najljepših iskustava u našim životima kada smo posjetili Gospu od Škrpjela", napisao je Medžik na Tviteru, uz priču kako su dva ostrva nastala.

Medžik Džonson je ikona svjetske košarke. Proveo je dvije godine na Univerzitetu Mičigen Stejt, a 1979. je osvojio NCAA titulu u duelu sa Lerijem Birdom i njegovom Indijanom Stejt, u najgledanijem koledž meču ikada.

To je bio početak jednog od najvećih rivalstava u istoriji “kraljice igara”. Džonson je izabran kao prvi pik na draftu te 1979. godine i stigao u LA Lejkerse, a Bird u Boston. Medžikova pojava je promijenila pogled na plejmejkere, jer je blistao na toj poziciji sa 206 centimetara i 100 kilograma, a u NBA karijeri je prosječno bilježio 19,5 poena, 7,2 skoka i čak 11,2 asistencije.

Pet puta je bio NBA šampion, devet godina zaredom u timu sezone, a jedini je igrač u istoriji koji je kao ruki bio MVP finala. Tu nagradu je osvajao tri puta (1980, 1982. i 1987), a najkorisniji igrač regularnog toka lige je bio 1987, 1989. i 1990.

Karijeru je prekinuo 7. novembra 1991. godine, kada je objavio da je HIV pozitivan, ali i da njegova tada trudna supruga Kuki i nerođena beba nemaju taj virus. Nastupio je, ipak, u prvom i jedinom pravom drim-timu, s kojim je nadmoćno došao do zlata na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, a za Lejkerse je zaigrao opet tek u sezoni 1995/1996, kada je kao 36-godišnjak prosječno upisivao 14,6 poena, 6,9 asistencija i 5,7 skokova.

Bonus video: