Njemačka najteži rival: Košarkaši Crne Gore dobili protivnike u kvalifikacijama za Eurobasket 2025.

Kvalifikacije za Eurobasket igraće se tokom Fibinih "prozora" u februaru i novembru 2024, kao i u drugom mjesecu 2025. godine

28879 pregleda 61 reakcija 14 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Njemačka, Bugarska i Švedska stajaće na putu košarkašima Crne Gore ka petom plamanu na Eurobasket, odlučeno je danas na žrijebu u Minhenu.

Eurobasket 2025. organizovaće četiri zemlje - Letonija, Kipar, Finska i Poljska - a, kuglice u Bavarskoj 32 selekcije rasporedile su u osam grupa sa po četiri reprezentacije.

Bilo je jasno je i prije žrijeba da rivali naše selekcije ne mogu doći iz prvog šešira (Španija, Francuska, Srbija, Slovenija), pa je najtežeg rivala Crna Gora dobila iz drugog - osim Njemačke u tom šeširu potencijalni rivali bili su Litvanija, Grčka i Italija.

Iz šestog šešira Crna Gora je dobila Bugarsku, koja ima super zvijezdu Sašu Vezenkova, ali on najvjerovatnije neće igrati kvalifikacije jer je ovog ljeta iz Olimpijakosa prešao u Sakramento Kingse.

Najslabiji rival trebalo bi da bude Švedska koja je stigla iz sedmog šešira.

Sastavi svih kvalifikacionih grupa
Sastavi svih kvalifikacionih grupafoto: Printscreen YouTube/FIBA

Ono što je dobro za Crnu Goru jeste da nije završila u grupi sa jednim od domaćina šampionata Starog kontinenta, pa će tako u društvu četiri selekcije morati da bude najmanje trećeplasirana kako bi izborila plasman na Eurobasket. Iz grupa u kojima se nalaze domaćini, uz njih dalje prolaze još dvije najbolje reprezentacije.

A zašto je dobro to što je naša selekcija ovog puta izbjegla jednog od organizatora EP najbolji primjer su kvalifikacije za prethodni Eurobasket i upravo selekcija Njemačke.

Tada je Crna Gora u grupi završila kao trećeplasirana, ispred Njemačke koja je bila jedan od domaćina šampionata. Naravno, Njemačka je morala da ide na EP, a Crna Gora u tom trenutku ostala bez plasmana na kontinentalni turnir. Ipak, kasnije zbog rata u Ukrajini, FIBA je izbacila Rusiju, a naša selekcija kao najbolje plasirana od onih koje nisu izborile plasman završila na Evropskom prvenstvu.

Kvalifikacije za Eurobasket igraće se tokom Fibinih "prozora" u februaru i novembru 2024, kao i u drugom mjesecu 2025. godine

Evropsko prvenstvo zakazano je od 27. avgusta do 14. septembra 2025.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2025.

  • Grupa A: Slovenija, Ukrajina, Izrael, Portugal
  • Grupa B: Italija, Turska, Mađarska, Island
  • Grupa C: Španija, Letonija, Belgija, Slovačka
  • Grupa D: Njemačka, Crna Gora, Bugarska, Švedska
  • Grupa E: Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kipar
  • Grupa F: Grčka, Češka, Holandija, Velika Britanija
  • Grupa G: Srbija, Finska, Gruzija, Danska
  • Grupa H: Litvanija, Poljska, Estonija, Sjeverna Makedonija

Bonus video: