Bez odbrane od Luke Dončića, Crna Gora poražena u dramatičnom finišu u Ljubljani

Vladimir Mihailović trojkom izjednačio 49 sekundi prije kraja, ali mu je Dončić odgovorio na isti način i trasirao Sloveniji put ka pobjedi (104:100)

39096 pregleda 179 reakcija 47 komentar(a)
Duel bivših saigrača obilježio meč: Luka Dončić i Dino Radončić, Foto: KZS/alesfevzer.com
Duel bivših saigrača obilježio meč: Luka Dončić i Dino Radončić, Foto: KZS/alesfevzer.com

Drugi meč u pripremama za Mundobasket, drugi poraz košarkaša Crne Gore, ovog puta od Slovenije u Ljubljani (104:100).

U duelu timova koji su previše oscilirali i bili više orijentisani na napad nego na odbranu, "crveni" su se sredinom posljednje četvrtine vratili u život iz naizgled izgubljene pozicije - trojkom Vladimira Mihailovića u 37. minutu su istopili minus od 12 poena i izjednačili na 90:90, a potom bacanjima istog igrača preokrenuli na 92:91.

Razliku je, ipak, napravio Luka Dončić, koji je već u 28. minutu stigao do tripl-dabla i bio nerješiva enigma za odbranu Crne Gore, kao i za sve na svijetu.

As Dalasa je sjajno koristio sve rupe u odbrani rivala, lucidnim pasovima razigravao cijelu ekipu, a onda i kreirao seriju 6:0, kojom je Slovenija najavila trijumf - prvo je dao trojku, a potom i asistirao Jaki Blažiču za pogodak iza linije 6,75 i plus pet (97:92).

Dončić je, ipak, promašio dva bacanja, a Mihailović svojom šestom trojkom iz osam pokušaja poravnao na 97:97 na 49 sekundi do kraja.

Najbolji slovenački sportista je uzvratio na isti način, a Nikola Vučević smanjio na 100:99.

Klemen Prepelič je iskoristio četiri bacanja, između njih Kendrik Peri samo jedno, pa je na 9,8 sekundi do kraja sve bilo riješeno.

Andrija Slavković na današnjem meču
Andrija Slavković na današnjem mečufoto: KZS/alesfevzer.com

Boško Radović ima razloga za zadovoljstvo zbog igre u napadu, jer su njegovi izabranici nalazili dobra rješenja. Najviše se to odnosi na Mihailovića, kao i Dina Radončića, koji je pravovremenim utrčavanjima dolazio do lakih poena i pokazao zašto ga Pablo Laso želi u Bajernu.

Nekadašnji Dončićev saigrač iz mlađih kategorija, ali i prvog tima Reala, ubacio je 21 poen, a pet više Ulcinjanin koji za dva dana slavi 33. rođendan, iako mu je ovo bila tek druga utakmica nakon duge pauze.

Dino Radončić
foto: KZS/alesfevzer.com

Dvocifren učinak su imali i Nikola Ivanović (svih 12 koševa dao u 1. poluvremenu), Vučević (11) i Petar Popović (10).

Jasno je da Crna Gora može bolje od ovoga, pogotovo pod košem. Vučević je prvi koš iz igre dao u 32. minutu, nakon čega se čak i pomolio, a meč je završio sa šutem 12-3 i 14 skokova.

Nikola Vučević
foto: KZS/alesfevzer.com

Kapiten Bojan Dubljević je imao još skromniji učinak sa pet poena (7-2 iz igre) i devet skokova, Nemanja Radović je ubacio četiri, a Marko Simonović tri...

Do prvog meča na Svjetskom prvenstvu, protiv Meksika, ostalo je još 17 dana, a do tog duela u Manili, Crna Gora će igrati protiv Gruzije i Irana na turniru u Tbilisiju (12 i 13. avgust), te sa domaćinom SP, Filipinima.

Bonus video: