Djelujemo bolje nego ikada: Radončić o Mundobasketu, Vučeviću, susretu sa Dončićem

Dino Radončić zadovoljan nakon provjera protiv Francuske i Slovenije i ubijeđen da košarkaši Crne Gore mogu da se domognu druge faze Mundobasketa

18814 pregleda 53 reakcija 8 komentar(a)
Dino Radončić pred početak utakmice sa Slovenijom, Foto: kzs /alesfevzer.com
Dino Radončić pred početak utakmice sa Slovenijom, Foto: kzs /alesfevzer.com

Prvi put poslije gotovo sedam godina, kada je u kvalifikacijama za Eurobasket savladala Albaniju u Tirani 113:73, košarkaška reprezentacija je ubacila trocifren broj poena. Nažalost, oborila je negativni rekord, primila najveći broj koševa (do sada najviše dozvolila Letoniji i Francuskoj - po 100) i izgubila od Slovenije 104:100 u drugoj provjeri pred Mundobasket.

Igra u napadu, međutim, ohrabruje pred iskušenja u Manili, a u odbrani mora da bude bolja. Jasno je, ipak, da izabranici Boška Radovića na dalekim Filipinima, sve i ukoliko se u drugoj fazi sastanu sa selekcijom SAD, neće biti na iskušenjima kao u “Areni Stožice”, gdje nisu imali rješenje za Luku Dončića, koji je upisao 34 poena, 14 asistencija i 13 skokova.

- Mogli smo neke stvari bolje da napravimo, ali kad na suprotnoj strani imaš najboljeg igrača na svijetu, neke stvari jednostavno ne možeš da uradiš. Za Luku cijeli svijet nije našao skauting. Kada igraš protiv njega, možeš samo da se moliš da što manje šuteva ubaci ili da ne iskreira dovoljno za saigrače. Pravili smo i neke glupe greške, koje ćemo se truditi da smanjujemo iz utakmice u utakmicu - istakao je Dino Radončić za "Vijesti".

Prošle godine na Eurobasketu, atmosfera u redovima crnogorske reprezentacije je bila sjajna, a igrači ističu da se zadržala i kada su se priključili Nikola Vučević i Nikola Ivanović.

- Ekipa mi djeluje bolje nego ikada. Atmosfera je standardno sjajna, a Vučko je došao poslije puno godina i odlično se uklopio. Njegovo prisustvo nam je veliki plus. Igrali smo protiv dva favorita za medalju, pokazali smo i ljudima i nama koliko možemo. Bilo je nekih grešaka, dosta stvari možemo da popravimo, a za to će nam dobro poslužiti turnir u Gruziji, koji igramo tokom vikenda.

Prvo krilo Crne Gore je u Ljubljani odigralo najbolji meč u dresu nacionalnog tima - 21 poen (šut iz igre 14-9) i pet skokova. Bivši igrač brojnih španskih klubova je odlično koristio rupe u odbrani Slovenije, jer su centri izlazili visoko na Vučevića i Bojana Dubljevića, a as Čikaga mu je dao nekoliko sjajnih asistencija.

- Velika prednost za nas je što su u timu Vučko i Dubi, jer se otvara puno prostora. To pokušavam da iskoristim, jer znam da su često dva igrača na njima i otvori se rupa. Neko mora da bude sam, drago mi je da oni to vide i biraju pravi momenat da dodaju loptu - naglasio je Radončić.

Dino Radončić
foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Prije četiri godine na Mundobasketu u Kini, “crveni” su osvojili 25. mjesto. Sada imaju realnu šansu da budu među 16 najboljih, jer imaju lakšu grupu nego tada sa Litvanijom, Meksikom i Egiptom. Ključni će biti prvi duel sa “sombrerosima” na startu grupe D, 25. avgusta.

- Vjerujem u uspjeh u Manili. Imamo kontinuitet posljednjih nekoliko godina, prolazak grupe je realan cilj, jer mislim da imamo ekipu da uradimo lijepe stvari. Ali, ne bih volio da stavljam pritisak na nas. Prva utakmica je najbitnija, a mislimo da smo vidjeli tokom ovih priprema koliko možemo. Uzgred, i Kendriku Periju je utakmica sa Slovenijom bila prva poslije dva mjeseca, kad uđe u pravi ritam biće veliki plus za nas, jer je na Eurobasketu pokazao da je igrač koji pravi razliku - naglasio je Radončić.

Znalo se da će doskorašnji igrač Saragose biti veliki adut u odbrani i na skoku pod oba obruča, ali je u Ljubljani dokazao da može da bude i te kako opasan u napadu.

- Osjećam se odlično. Ovog ljeta sam dobro radio, htio sam da dođem spreman na pripreme, mislim da će mi se to isplatiti. Protiv Slovenije mi je dobro išlo, ali sam svjestan da na sljedećoj utakmici može da bude potpuno druga priča. Ključno je, ipak, da na svakom meču budem požrtvovan kao na prethodnom.

Prije nekoliko sedmica su mediji objavili da je Radončić novi igrač Bajerna, gdje će sarađivati sa trenerom kod kojeg je debitovao u Realu, Pablom Lasom. Potvrde još nema, ali Dino između redova jasno poručuje da će prvi put igrati za klub iz zemlje u kojoj je rođen 1999. godine, dok mu je otac Damir igrao u rukometnoj Bundesligi.

- Mislim da svi već znaju moju sljedeću destinaciju. To je veliki izazov za mene, jedva čekam da počne - zaključio je Dino Radončić.

Rekao sam Luki da uspori kad je pogađao sa 10-11 metara

Radončić je na ljeto 2014. iz mlađih kategorija Barselone prešao u Real, gdje mu je jedan od najboljih drugova bio Dončić. Iste godine (2015) debitovali su za prvi tim “kraljevskog kluba”.

Dončić i Radončić na nedavnom meču u Ljubljani
Dončić i Radončić na nedavnom meču u Ljubljanifoto: KZS/alesfevzer.com

Sjajni Slovenac je pokorio Evropu i sa Realom i sa reprezentacijom, otišao “preko bare” i opčinio i Ameriku, a u Ljubljani se poslije dugo vremena našao na terenu sa vršnjakom iz redova “crvenih”. Ovog puta su bili u ulozi rivala.

- Bilo mi je neobično i čudno, jer smo prvi put poslije dugo godina, kada smo bili baš mali, igrali jedan protiv drugog. Svjestan sam, ipak, da na terenu nema drugarstva, bio mi je kao svaki drugi suparnik kada je meč počeo. Istina, nekoliko puta smo proćaskali kad je počeo da pogađa sa 10-11 metara, rekao sam mu da uspori malo. Bilo je fino igrati protiv Luke, nadam se da ćemo se opet sresti.

Bonus video: