Previše oscilacija i domaćinsko suđenje odveli u poraz

Košarkaši Crne Gore izgubili u finalu "Tbilisi kupa" od Gruzije 84:79

16468 pregleda 58 reakcija 15 komentar(a)
Nikola Vučević u duelu sa Gogom Bitadzeom, Foto: GBF.ge
Nikola Vučević u duelu sa Gogom Bitadzeom, Foto: GBF.ge

Željeli su da u pobjedničkom raspoloženju završe evropsku odiseju pred odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali nisu uspjeli - u reprizi meča koji je prošle godine rješavao pitanje putnika u osminu finala Eurobasketa, na istom mjestu - u "Tbilisi areni", košarkaši Crne Gore su poraženi od Gruzije 84:79.

Boško Radović i njegovi izabranici se vraćaju u Bar, gdje će odraditi još nekoliko treninga, a onda u srijedu veče otputovati u Manilu.

Tamo će 20. avgusta igrati posljednji pripremni meč, sa domaćim Filipinima, a pet dana kasnije je najvažnija utakmica u grupi D Mundobasketa, protiv Meksika. Pobjeda bi širom otvorila vrata druge faze...

Utakmica u Tbilisiju je bila prepuna oscilacija na obje strane. Nakon izjednačenog starta, "crveni" su "prespavali" finiš 1. četvrtine, što su domaći iskoristili da sa 11 uzastopnih poena na prvu pauzu odu sa plus 10 (26:16).

Crna Gora je, ipak, zahvaljujući Nemanji Radoviću, Andriji Slavkoviću, Vladimiru Mihailoviću i Nikoli Ivanoviću, brzo uhvatila priključak (32:32), a onda opet stala i dozvolila "krstašima" da odu na rekordnih 11 razlike (45:34).

U 2. poluvremenu je tim Boška Radovića zaigrao bolje, nametnuo svoj tempo i u finišu 3. četvrtine poveo 60:53.

Gruzijci su serijom 9:0 preokrenuli na 62:60, a na 65:62 je Nemanja Radović dobio tehničku nakon jedne u nizu nekorektnih odluka domaćih sudija.

Ubrzo je bivši centar Budućnost Volija, Goga Bitadze, dao trojku za 69:62, pa je selektor "crvenih" morao da uzme tajm-aut na sedam minuta i 12 sekundi prije kraja.

Crna Gora je pokušala da se vrati, ali je sve bilo praktično gotovo nakon trojke Sandra Mamukelašvilija za 79:72 na 93 sekunde prije posljednje sirene.

Radović je "ispucao" i posljednji tajm-aut, ali uzalud... Peri je promašio otvoren šut za tri poena na 40 sekundi do kraja, pri rezultatu 79:74.

Ivanović je bio najefikasniji sa 18 poena, Vučević je ubacio 15, Mihailović i Marko Simonović po devet, Peri osam... Za brigu je što je kapiten Bojan Dubljević opet podbacio i dao samo jednu trojku, iako je na terenu proveo 24 minuta.

U domaćem timu najbolji su bili Bitadze sa 21, Tadus Mekfaden sa 19 (trojke 7-6) i kapiten Tornike Šengelija sa 14 koševa.

Bonus video: