Vlado Šćepanović: Crna Gora može da se nosi sa svima

"Ne mislim da su Španci prvi favoriti, jer u ovom trenutku takav ne postoji. Francuska je jaka, tu su uvijek i Litvanci. Turcima domaći teren mnogo znači, ali sada nemaju i kvalitet u timu", rekao je Šćepanović
270 pregleda 3 komentar(a)
Vlado Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Vlado Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2017. 07:39h

Vlado Šćepanović, jedan od najboljih crnogorskih košarkaša svih vremena, bio je najbolji akter finala Eurobasketa 2001. godine, u kome je sa 19 poena bio najzaslužniji što je reprezentacija SR Jugoslavije došla do zlata, pobjedom nad domaćinom Turskom.

To je, ujedno, i posljednja zlatna medalja jedne selekcije sa ovih prostora na šampionatu Starog kontinenta.

Šćepanović smatra da sve četiri eks-Ju reprezentacije na predstojećem prvenstvu mogu da naprave veliki rezultat.

"Srbija uprkos svemu ima ekipu za medalju. Tu su i Slovenija, Hrvatska i Crna Gora, koja sa svima može ravnopravno da se nosi. Pitanje je sada koliko ekipa ima iskustva", rekao je Šćepanović za Mozzartsport.

Šćepanović ističe da nema ubjedljivog favorita.

"Ne mislim da su Španci prvi favoriti, jer u ovom trenutku takav ne postoji. Francuska je jaka, tu su uvijek i Litvanci. Turcima domaći teren mnogo znači, ali sada nemaju i kvalitet u timu", rekao je Šćepanović.

Veliki broj otkaza obilježio je ljeto pred Eurobasket.

"Nekada je bila čast igrati za reprezentaciju, sve drugo se ostavljalo po strani. Ne želim nikoga da osuđujem, neko ima, a neko nema razloge za odustajanje, ali ne ide mi u glavu da bilo ko može da odbije svoju zemlju. Danas izgleda postoje drugi prioriteti, a mi smo drugačije vaspitavani", kazao je Šćepanović.

On smatra da bi na predstojećem šampionatu mogao da zablista Bogdan Bogdanović.

"Mnogo volim Bogdana, on bi mogao da obilježi ovo EP, pogotovo kada nema Teodosića. Sada već ima dosta iskustva na velikim takmičenjima. Tu su još De Kolo, Vučević, pa i Dončić, koji je veoma mlad, ali igra na vrhunskom nivou".

Šćepanović je od ovog ljeta pomoćnik Andrei Trinkijeriju u njemačkom šampionu Bambergu.

"Njemačka liga je svake godine sve jača. Pored Bamberga, tu su Alba, Bajern, Ulm, a svake godine iskoči još po neki tim. Dvorane su pune na svakoj utakmici, ljudi su zavoljeli košarku. Mnogo mi znači to što radim sa Trinkijerijem, dopada mi se njegova košarkaška filozofija. Tu sam se pronašao i potpisao ugovor na dvije sezone. Trinkijeri je sjajan tip, bez sujete, voli da pita, da sarađuje. Mnogi su smatrali da je mjesto pomoćnika u Bambergu korak nazad, ali kao igrač sam radio sve kako bih išao naprijed, a tako moram i kao trener", zaključio je Šćepanović.

Bonus video: