Vučević: Ranija negativna iskustva jedan od faktora što nisam bio tu, ali drago mi je da sam se vratio, ponovo uživam...

"Kad dođete dobrovoljno tu i odvojite veliki dio ljeta, a sve se završi na negativan način i odete u klub razočarani, mislim da je očekivano da nemate toliku želju da opet dođete i igrate", istakao je Vučević

26070 pregleda 37 reakcija 38 komentar(a)
Vučević, Foto: FIBA
Vučević, Foto: FIBA

Najveća košarkaška zvijezda Crne Gore opet je tu - as Čikago Bulsa Nikola Vučević nakon što je preskočio Eurobasket prošle godine ponovo će predvoditi našu zemlju na Mundobasketu.

Centar Crne Gore na današnjem presu u Baru pred put u Manilu dotakao se upravo odsustva iz prethodne godine.

"Znam da je bilo dosta priče oko toga što prošle godine nisam igrao. Bilo je tu dosta faktora, a jedan od njih su moja ranija iskustva sa reprezentacijom koja se nisu uvijek završavala na pozitivan način. Najviše su taj nerealni pritisak koji se stvara oko reprezentacije i nerealna očekivanja dosta uticala na atmosferu između igrača, stručnog štaba i cijelog saveza", otkrio je Vučević.

Nastavio je i sličnom tonu...

"Kad dođete dobrovoljno tu i odvojite veliki dio ljeta, a sve se završi na negativan način i odete u klub razočarani, mislim da je očekivano da nemate toliku želju da opet dođete i igrate", istakao je Vučević.

Kaže i da nije htio o tome da priča prošlog ljeta.

"Ali iz razgovora sa momcima i selektorom, a i vidio sam tokom utakmica na Eurobasketu da je sve krenulo u pozitvnijem pravcu. Vidio sam zdravu atmosferu i da su se momci super slagali...", kaže on.

Vučević i kapiten Bojan Dubljević
Vučević i kapiten Bojan Dubljevićfoto: FIBA

Navodi da se od prvog dana ovih priprema uvjerio u sve.

"Vidio sam da je atmosfera odlična i da je drugačija priča u odnosu na ranije. Sada ne idemo sa nerealnim očekivanjima. Drago mi je da sam se vratio, ponovo uživam u pripremama, a uvijek je najljepši dio druženje sa momcima, putovanje i sve što prolazimo...", istakao je.

Vučević je dugo dio reprezentacije, a kaže da nerealna očekivanja reprezentaciju prate još od prvog njegovog nastupa u Litvaniji 2011.

"Ne znam zašto je to tako, ali sve dosta utiče na ekipu i igrače - ako ne krene kako treba onda se stvori negativna energija, a možda je sve i do našeg mentaliteta".

Za malu državu kao što je Crna Gora i odlazak na SP je veliki uspjeh, dodaje Vučević.

"Mi smo zemlja od 650.000 ljudi, dobro je i da možemo da sastavimo ekipu. Kada pogledamo milionske zemlje koje ne idu na prvenstva, a mi dva puta zaredom idemo na Mundobasket... To su velike stvari, a čini mi se da ljudi to ne gledaju na taj način, već očekuju medalje i čuda koja nisu realna. Drago mi je da se to promijenilo i da sada razmišljamo u pozitvnijem pravcu", objasnio je Vučević.

O tome kako se kako se prilagodio ekipi ovog puta kaže...

"Sada sam iskusniji i znam kako da se pripremim i pružim maksimum".

Meč sa SAD bio bi šlag na torti

Crna Gora će u grupi na Svjetskom prvenstvu igrati sa Meksikom (25. avgust), Egiptom (27) i Litvanijom (29). Ako prođe dalje (idu najbolje dvije selekcije) u novoj grupi čekao bih duel i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Za svaku reprezentaciju, ne samo za nas, velika je stvar da igra protiv SAD. Iako nisu u najjačem sastavu, ipak su tu momci koji su nosioci u svojim klubovima. Kažem bila bi velika stvar da igramo sa njima, ali da bi bila greška da mislimo o tom meču. Najvažnije su prva, druga i treća utakmica, pa ako to prođe kako treba i dođemo do meča sa SAD to bi bio šlag na torti i da uživamo u tom meču", jasan je Vučević.

Nikola Vučević
foto: GBF.ge

Ono što je još važnije od meča sa SAD jeste činjenica da bi Crna Gora prolaskom grupe imala šansu da igra kvalifikacije za Olimpijske igre.

"Mislim da je san svakog sportiste da dođe i do takve prilike".

Meksiko i Egipat su s razlogom na SP

Naši košarkaši večeras preko Istanbula putuju u Manilu...

"Mislim da je dobro što idemo ranije, kako bismo se navikli na vremensku razliku i uslove, kao i što ćemo imati jedan meč sa Filipinima. Ovih devet dana treba da iskoristimo da se maksimalno pripremimo za prvi meč koji je vjerovatno i najbitniji na cijelom prvenstvu", rekao je Vučević.

Centar Čikaga ne krije da Crne Gora ima šanse da prođe grupu.

"To bi zaista bio ogroman uspjeh za našu reprezentaciju. Ne potcjenjujemo nikoga, a nismo ni u poziciji da to radimo - i Meksiko i Egipat su na prvenstvu s razlogom i mogu da budu veoma nezgodni za nas, jer igraju na atipičan način. Samo ozbiljan pristup donosi pobjede protiv njih. Imamo kvalitet, ali to moramo da pokažemo", zaključio je Vučević.

Bonus video: