Legendarni Žarko Varajić: Crna Gora će biti iznenađenje Eurobasketa

“Mnogo igrača je otkazalo, ili nisu mogli da nastupe, i to će se odraziti. Sa druge strane, biće izjednačeno prvenstvo, uzbudljivo i zanimljivo”, rekao je Varajić
381 pregleda 6 komentar(a)
Varajić, Foto: Novosti.rs
Varajić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 29.08.2017. 19:06h

Crna Gora može da bude najprijatnije iznenađenje Eurobasketa, smatra legendarni Žarko Varajić.

Nikšićanin, koji je slavu stekao igrajući u Bosni i reprezentaciji Jugoslavije, uvjeren je da naša reprezentacija može da se bori čak i za medalju.

“Pratio sam njihove treninge na Zlatiboru. Crna Gora ima izuzetnog trenera, iskusnog, trofejnog… Radili su izvanredno na tim pripremama. Imaju i kvalitetan tim, centre najveće klase, a i jaku klupu. Zbog toga mislim da će Crna Gora biti najprijatnije iznenađenje šampionata”, rekao je Varajić za TV Vijesti.

Varajić je sa Bosnom bio klupski prvak Evrope 1979. godine – 38 godina kasnije, njegov tadašnji trener Bogdan Tanjević, kreće u još jedan izazov

“Kvalitet nikada ne zastarjeva. Boša je bio i ostao jedan od najboljih trenera, drži se kao momak, još dugo će podizati kvalitet košarke u Evropi. Naravno da se promijenio tokom svih ovih godina. Mnogo mirnije radi sada, ima ogromno iskustvo i unosi mirnoću, koja je neophodna timu, a ima ogroman autoritet i kod igrača, i protivnika, sudija, navijača… To daje i dodatno samopouzdanje momcima koje vodi, jer znaju da iza sebe imaju čovjeka, koji u važnim i teškim trenucima, može da donese prave odluke”, rekao je Varajić.

Varajić je jedan od osmorice crnogorskih košarkaša, koji imaju evropsko zlato. Osvojio ga je 1977. godine.

Pored njega članovi najboljih selekcija na Starom kontinentu bili su Rajko Žižić, Rašo Radovanović, Žarko Knežević, Zdravko Radulović, Nikola Bulatović, Predrag Drobnjak i Vlado Šćepanović.

“Iskreno, mislio sam da nas je više, jer je Crna Gora uvijek bila zemlja koja je dala velike igrače, a mnogi su napravili sjajne karijere i u klubovima i u nacionalnom timu”, kazao je Varajić.

Analizirajući kakav bi predstojeći Eurobasket mogao da bude i šta bi mogao da donese, Varajić ističe da će brojni otkazi uticati na kvalitet.

“Mnogo igrača je otkazalo, ili nisu mogli da nastupe, i to će se odraziti. Sa druge strane, biće izjednačeno prvenstvo, uzbudljivo i zanimljivo”.

Favoriti su, ipak, tradicionalni…

“Prije svih Španija. Slijede Srbija, Hrvatska... Tursku, kao domaćina nikada ne treba eliminisati, Litvaniju, zbog sistema i tradicije, i kao što sam već rekao – Crna Gora je potencijalni hit prvenstva”, zaključio je Varajić.

Bonus video: