Italija: Pocekovi "azuri" protiv prokletstva SP

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

7647 pregleda 1 komentar(a)
Poceko uvijek emotivno vodi Italijane, Foto: FIBA
Poceko uvijek emotivno vodi Italijane, Foto: FIBA

Italija je uvijek košarci davala poseben šmek, ta zemlja ima medalje sa Olimpijskih igara, dva puta je bila šampion Evrope, ali kada je Mundobasket u pitanju “azure” i dalje prati prokletstvo.

Od 18 svjetskih prvenstava održanih do sada, Italija je učestvovala na 10, a najveći uspjesi su joj dva 4. mjesta - iz Jugoslavije 1970. i Filipina osam godina kasnije.

Ipak, na Filipine ovog ljeta momci Đanmarka Poceka stižu na krilima pet pobjeda u pripremnom periodu (između ostalih nad Srbijom i Grčkom), ali i obećevajućih mečeva na Eurobasketu prošlog ljeta.

Prve zvijezde Italijana su “vječni” Luiđi Datome (nakon SP se oprašta od reprezentacije) i Simone Fontekio, jedini igrač ove selekcije koji nastupa u NBA ligi (Juta Džez). Svakako tu su i ostali dobri igrači poput Nikola Melija (Armani Milano), Stefana Tonuta (Venecija) ili Akilea Polonare (Virtus).

Od onih koji nedostaju najzvučnija imena su Danilo Galinari (i dalje se oporavlje od povrede koljena) i Niko Manion, koji je bio na širem spisku, ali je Poceko procijenio da je košarkašu Baskonije potreban dodatni odmor ovog ljeta.

Italijani već ciljaju četvrtfinale, jer u drugoj fazi ukrštaju se sa grupom gdje su Srbija, Portoriko i Kina - barem 2. mjesto je realan cilj.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: