Srbija: "Orlovi" ranjeni pod oba krila

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

64732 pregleda 17 komentar(a)
Bogdan Bogdanović je prva zvijezda Srbije, Foto: FIBA
Bogdan Bogdanović je prva zvijezda Srbije, Foto: FIBA

Posljednje svjetsko zlato jugoslovenska košarka osvojila je 2002. godine u Indijanapolisu. A od razlaza sa Crnom Gorom 2006. direktni nasljednik Jugoslavije postala je Srbija.

Ipak, za razliku od starih vremena, kada je Jugoslavija pet puta bila šampion svijeta (isto koliko i Amerikanci), Srbija još čeka na zlato. Najbliža tome bila je 2014. godine u Španiji, kada je u finalu izgubila od SAD, dok je prije četiri godine osvojila 5. mjesto.

Nacija je tradicionalno velika očekivanja imala i ovog ljeta. A onda je selektor Svetislav Pešić objavio spisak, pa je euforija splasnula. Na Mundobasketu nema najboljeg košarkaša i zvijezde Denvera Nikole Jokića, ali ni Kalinića, Micića, Bjelice, Lučića, Mitrovića i Jagodić-Kuridže, koji je od dolaska Pešića bio standardan. A nakon početka priprema iz ekipe se povukao Nedović, dok su zbog povreda otpali Jaramaz, Smailagić i Trifunović. Dakle, čitav jedan tim nedostaje Kariju Pešiću.

Lider je novi kapiten Bogdan Bogdanović, a osim njega velika očekivanja su od Marka Gudurića, Nikole Milutinova i Stefana Jovića.

Srbija ne bi trebalo da ima problema u grupi sa Južnim Sudanom, Portorikom i Kinom, a onda je u drugoj fazi očekuju okršaji sa selekcijama iz grupe A gdje su Italija, Dominikanska Republika, Filipini i Angola. I sa žestoko oslabljenim timom četvrtfinale je realan cilj...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: