Kina: Selektor prva zvijezda tima

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

8806 pregleda 5 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Kinezi deseti put učestvuju na Mundobasketu, a ovo će im biti peti nastup na posljednjih šest šampionata. Imali su Jao Minga, najveću košarkašku zvijezdu dalekog i bliskog Istoka (igrao od 2000. do 2008), ali su najbolji rezultat na SP ostvarili prije njega - 1994. kada su bili osmi.

Najveća zvijezda sada im je selektor - Aleksandar Đorđević, legenda jugoslovenske i srpske košarke preuzeo je košaraški tim Kine novembra 2022, nakon što je sjedio na klupi Fenerbahče. Prije toga je reprezentaciju Srbije vodio do tri velika finala - Olimpijskih igara, Svjetskog i Evropskog prvenstva.

NBA veteran Kajl Anderson - koji nosi svoje kinesko ime Li Kajer - daje Đorđeviću jasnu opciju da uperi prstom u nekog ko treba da preuzme odgovornost u najtežim momentima.

Ostatak mlade i talentovane grupe predvode “tornjevi blizanci” Žou Ki i Vang Zelin.

Pošto dugogodišnji vođa beka Guo Ailun nije u timu, Đorđević će morati da da sve od sebe da pomiješa i spoji različite vještine Žao Ruija, Sun Minghuija i Žao Jiveija.

Kinezi su bili domaćini Mundobasketa prije četiri godine, ali nisu mogli bolje od 24. mjesta. Sada će pokušati da budu bolji.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: