Tužni dani argentinske košarke: Ne tako davno olimpijski šampioni, sada bez SP i OI

Argentina u samo nekoliko mjeseci ostala be Mundobasketa (prvi put nakon 41 godine) i Olimpijskih igara (posljednje preskočila 2000) - snove o Parizu Kampaca i društva srušili "NBA" Bahami

12370 pregleda 0 komentar(a)
Kampaco i drugovi tokom meča protiv Bahama, Foto: FIBA
Kampaco i drugovi tokom meča protiv Bahama, Foto: FIBA

Manu Đinobili, Luis Skola, Andres Noćioni, Pepe Sančes, Fabricio Oberto i mnogi drugi majstori u neboplavim dresovima ne tako davno učinili su da Argentinci bar na trenutak košarku vole više i od fudbala.

Zlatna generacija ove zemlje 2002. bila je na korak od svjetske krune (u finalu Svjetskog prvenstva poražena od Jugoslavije), a dvije godine nakon toga, na svetom olimpijskom mjestu Atini, "zagrizla" je zlatnu medalju.

Danas, dvadesetak godina kasnije stvarnost je mnogo drugačija, tmurnija... Argentina je u samo nekoliko mjeseci ostala bez plasmana na Mundobasket, a prije dvije noći i bez Olimpijskih igara u Parizu naredne godine.

Fakundo Kampaco i društvo u februaru nisu uspjeli da preskoče Dominikansku republiku kako bi stigli do Svjetskog prvenstva, a sada su ih u olimpijskim pretkvalifikacijama eliminisali Bahami.

Argentina je tako nakon 41 godine ostala bez planetarnog šampionata, dok je na Igrama neće biti prvi put od 2000.

"Naša realnost je takva - nemamo NBA igrača, ali imamo dobre košarkaše u Evropi. Moramo da se fokusiramo na mlade igrače i njihov rast", rekao je nakon poraza od Bahama selektor Pablo Priđoni.

Osim drugog mjesta na Mundobasketu 2002. i zlata sa OI u Atini, Argentina je 2008. u Pekingu osvojila i bronzanu olimpijsku medalju, a prije samo četiri godine na Svjetskom prvenstvu igrala je veliko finale.

Kampaco, Gabrijel Dek, Nikola Laprovitola, Luka Vildosa i ostali "gaučosi" očigledno su daleko od klase momaka sa početka priče.

Bahami - NBA trio za snove u Karibima

Tandem Finiks Sansa Deandre Ejton i Erik Gordon, kao i mladi bek Indijana Pejsersa Badi Hild - Bahami su danas sve samo ne košarkaški autsajderi.

Možda je trijumf ove karipske selekcije nad Argentinom za mnoge iznenađenje, ali Bahami sanjaju senzacionalan plasman na Olimpijske igre.

Od Pariza ih odvaja još kvalifikacioni turnir, ali i ako ne uspiju ovog puta momci Krisa Demarka (pomoćni trener Golden Stejt Voriorsa) u budućnosti bi trebalo konačno da dočekaju i plasman na jedno od velikih takmičenja.

Bonus video: