Finska: Sa Markanenom ništa nije nemoguće

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

5272 pregleda 1 komentar(a)
Markanen, Foto: FIBA
Markanen, Foto: FIBA

Finci imaju Laurija Markanena, NBA ol-star košarkaša, koji je dobio nagradu za igrača koji je najviše napredovao u najjačoj ligi na svijetu u minuloj sezoni.

Zvijezda Jute odigrala je fenomenalno Evropsko prvenstvo prošle godine, pamti se partija protiv Hrvatske u osmini finala - 43 poena je ubacio Markanen, sa kojim su Finci umalo šokirali Španiju u 1/4 finalu.

Sada dolazi Mundobasket, na kojem Markanen debituje, ali ne samo on, već i svi ostali Finci osim veterana Sasu Salina, koji je igrao u Španiji 2014. Finci su u međuvremenu i podmladili tim, jer su se legende tamošnje košarke, Peteri Koponen i Šoun Haf penzionisali nakon Eurobasketa 2022.

Ipak, tu su nove snage, a veliko uzbuđenje u košarkaškoj Finskoj vlada oko “malog” plejmejkera Mira Litla, 19-godišnjaka, koji je takođe zablistao na EP.

Edon Maksuni je bio treći strijelac Finaca na Eurobasketu sa 8,9 poena po meču, i prvi asistent (prosječno 3,9), a uključeno je i nekoliko mladih NCAA igrača koji će sigurno pomoći timu u budućnosti, a možda već na Mundobasketu. Jedan od njih je snažni centar Federiko Federiko, koji je prošle sezone blistao za Pitsburg Panterse.

Moć Markanena, iskustvo Salina, plus mlade snage - selektor Lasi Tuovi sklapa tim koji bi mogao da iznenadi Australiju ili Njemačku.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: