Japan: Brzina umjesto visine

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

7009 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Optimizam Japanaca nakon dobijanja domaćinstva za organizaciju Mundobasketa (zajedno sa Filipinima i Indonezijom) pomalo je splasnuo poslije aprilskog žrijeba - grupa E, u kojoj su Australija, Njemačka i Finska, jedina je nezvanična “grupa smrti” na SP. Ne zbog toga što će onda dati novog svjetskog šampiona, već zbog ujednačenosti. A mogu li Japanci ikog da pobijede u njoj, iako nemaju tako loš tim?

Nemaju, doduše, ni prvu zvijezdu, krilnog centra Lejkersa Ruia Hačimuriu, koji je ovog ljeta zatražio “brejk” kada su u pitanju obaveze u nacionalnom timu.

Uprkos tome, selektor Japanaca Tom Hovase, isti čovjek koji je vodio ženski japanski tim do finala Olimpijskih igara, ima interesantan sastav. U njemu su MVP japanske B lige Jukiji Kamavura i bivši MVP Jugi Togaši. Najveća zvijezda je, ipak, doskorašnji bek Bruklin Netsa Juta Vatanabe, koji je prošlog mjeseca prešao u Finiks Sanse. Prvu petorku kompletiraju bek-šuter sa američkog Univerziteta Nebraska Keisei Tominaga i plejmejker Kai Toevs.

Najveći problem “samuraja” (ili “pet crvenih”, kako je zvanični košarkaški nadimak) je - visina. Sa prosjekom od 194 cm jedna su od najnižih ekipa Mundobasketa i zato će pokušati da ubrzaju igru u namjeri da ostvare barem jednu pobjedu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: