Australija: "Senatori" dali povjerenje Gidiju

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

5371 pregleda 0 komentar(a)
Zvijezda u usponu: Džoš Gidi, Foto: Basketball Australia
Zvijezda u usponu: Džoš Gidi, Foto: Basketball Australia

Izgubljenu bronzu na Mundobasketu 2019. košarkaši Australije su nadomjestili tako što su dvije godine kasnije došli do medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Osvojili su tada “kenguri” bronzu pobjedom nad Slovenijom i to im je prvo odličje na najvećim takmičenjima u istoriji. Svi se u Australiji nadaju da je ta medalja samo prva u nizu i da sličan rezultat nacionalni tim može da ponovi i na ovom Svjetskom prvenstvu. Pogotovo ne bi smjela da ima problem u grupi u kojoj su još Njemačka, Finska i Japan.

U odnosu na prošlo SP u timu više nisu Endrju Bogut i Eron Bejns, odavno nema Bena Simonsa, sada nije tu ni Metju Delavedova, dok je Džok Lendejl otpao zbog povrede.

Sva ova imena govore da Australija u japanskoj Okinavi nije u najjačem sastavu, ali u ekipi koju vodi Brajan Gordžijan ne fali opcija koje mogu da ispune ambicije. Plejmejker Oklahome Džoš Gidi je predviđen kao prva napadačka opcija, a podrška na poziciji “jedinice” biće mu Dante Egzum nakon fantastične sezone u Partizanu zbog koje je zaslužio novi poziv iz NBA lige (pojačao je Dalas).

Zbog Gidija se očekuje da nešto drugačiju ulogu dobiju dvojica “senatora” - 35-godišnji Peti Mils i Džo Ingls. Dodatnu snagu Australiji daje krilo Džoš Grin, a ako postoji slaba tačka onda su to centri - na Mundobasketu povjerenje je dato Niku Keju, koji je posljednje dvije godine igrao u japanskoj ligi, te Duopu Ritu - poznatom imenu iz ABA lige, gdje je nosio dres FMP-a i Crvene zvezde.

Australija je u nedjelju u pripremnom meču bila bolja od Francuske 78:74. Po 12 poena su postigli Gidi i Kej, po 11 Egzum, Mils i Rit... Loša vijest je da je Grin povrijedio članak, ali posljednje informacije govore da njegov nastup na Mundobasketu nije pod znakom pitanja.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: