Gruzija: Debitant sanja drugu fazu

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

6652 pregleda 0 komentar(a)
Zvijezda Gruzije: Tornike Šengelija, Foto: FIBA
Zvijezda Gruzije: Tornike Šengelija, Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacije Gruzije ovog avgusta debituje na svjetskim prvenstvima, a u japanskoj Okinavi će pokušati da dokaže da joj je mjesto u eliti.

Oslonac Gruzije su veterani Tornike Šengelija i Đorđi Šermadini, koji su nosili tim u kvalifikacijama. Šengelija je u prosjeku imao 19,5 poena i 7,6 skokova, a Šermadini 16,3 poena.

Košarkašima Virtusa i Tenerifea pomoć će pružiti Goga Bitadze, nekadašnji centar Budućnost Volija, koji je u prethodne četriri sezone bio član Indijane sa zanemarljivom NBA minutažom, što je donekle nadomjestio mečevima u razvojnoj ligi. Sada je prešao u Orlando.

Tu su i Sandro Mamukelašvili, Duda Sanadze, Tad Mekfaden i Rati Andronikašvili. Mekfaden je odigrao svaku utakmicu u kvalifikacijama i prosječno postizao 18,8 poena, uz 3,6 skokova i 4,3 asistencije.

Najveća briga je širina rostera. Prošle godine kada se Šengelija povrijedio, zbog čega je propustio Eurobasket, Mamukelašvili i Mekfaden su, kao nosioci, na terenu bili u prosjeku po 35 minuta.

Upravo bi nedostatak “duže klupe” mogao da predstavlja glavobolju za Ilijasa Zurosa, nekadašnjeg trenera Budućnosti, sada selektora Gruzije.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: