Slovenija: Po notama Dončića

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

9555 pregleda 3 komentar(a)
Luka Dončić, Foto: Shutterstock
Luka Dončić, Foto: Shutterstock

Prije šest godina, Slovenci su opčinili košarkaški svijet i na krilima prekaljenog NBA asa Gorana Dragića, i superstara u nastajanju Luke Dončića, postali prvaci Evrope.

Dončić je u međuvremenu postao jedan od najboljih igrača na planeti, čovjek za kojeg još niko nije smislio kako da ga zaustavi, ali “dežela” nije moćna kao 2017. godine, kada se sa svih devet pobjeda popela na krov Starog kontinenta. Stariji od braće Dragić se oprostio od nacionalnog tima, mlađi Zoran je imao puno problema s povredama, a nema ni moćne “četvorke” kao te 2017, kada je dominirao Entoni Rendolf.

Prva opcija selektora Aleksandra Sekulića na poziciji krilnog centra je bio NBA šampion sa Denverom, Vlatko Čančar koji je na prošlogodišnjem Eurobasketu prosječno bilježio 11,6 poena i pet skokova, ali je na pripremama pokidao prednji ukršteni ligament. Zbog iste povrede nema ni Eda Murića koji je mogao da “zakrpi” na “četvorci”, Klemen Prepelič je imao sezonu za zaborav u Valensiji, baš kao i Jaka Blažič u Bahčešehiru (prosječno tek 5,5 poena), pa je jasno da će sve zavisiti od Dončića.

U prvoj fazi za Sloveniju ne bi trebalo da bude problema, jer je bar za klasu iznad Gruzije, Zelenortskih Ostrva i Venecuele, ali je pitanje da li će samo na krilima asa Dalasa moći da se domogne osmine finala kada se sudari s rivalima iz grupe E. Ko god to bio - Njemačka, Australija, Finska ili Japan...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: