Venecuela: Zovu ih „crveno vino” - što stariji, to i bolji?

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

6249 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Reprezentacija koja je šokantno i slavno osvojila FIBA Američki kup 2015. i plasirala se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru godinu kasnije, a onda nastavila uspješnu nisku dobrim nastupom u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. i prolaskom u drugu fazu šampionata u Kini, stiže na Daleki istok s namjerom da napravi još jedan pozitivan korak.

San je čak i plasman u četvrtinale. Pitanje je koliko je realan.

Iskustvo ne nedostaje ovoj južnoameričkoj selekciji, koja u timu ima šest igrača s Američkog kupa od prije osam godina. To su Nestor Kolmenares, Vindi Graterol, Miguel Ruis, Gregori Vargas, Heisler Žulen i David Kubiljan. Od tih šest igrača, samo Kubiljan nije bio u timu na Svjetskom prvenstvu 2019.

Mihael Karera, član španske Gran Kanarije, jedinog “zvučnog” tima u kojem igraju venecuelanski igrači, takođe je bio na prošlom Mundobasketu, zajedno sa Hornanom Samorom, Pedrom Kuriom i Antoni Peresom.

Kolmenares, 35-godišnjak, član rumunskog Kluža, i dalje je najveća zvijezda tima koji sa klupe predvodi Frenando Duro.

Venecuelu krasi jaka odbrana i igra u tranziciji, uz već pomenuto iskustvo. Nadimak selekcije je “crveno vino”, ali je pitanje da li je selekcija baš kao vino - što starija, to bolja. Mogao bi to da pokaže meč sa Gruzijom, odlučujući za plasman u drugu fazu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: