Piperović pisao Laloševiću: Kako je Baroviću istekao mandat u UO KSCG, a Pekoviću nije?

"Ako nešto ne važi za Barovića, kako može da važi za nekog drugog? Kao pravnik, košarkaški radnik, građanin, molim Vas, ako Vam to nije napor, da Vi lično i neko od Vaših pravnika, naglašavam pravnika, uzme iznova u razmatranje ono što je tražio gospodin Barović. To je poželjno zbog svih nas. I zbog košarke. I zbog gospodina Pekovića, gospodina Barovića..."

14523 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Piperović, Foto: KSCG
Piperović, Foto: KSCG

Zoran Piperović, bivši dugogodišnji član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Crne Gore, u pismu upućenom ministru sporta i mladih Vasiliju Laloševiću, upitao je kako je moguće da je istekao mandat u UO Veselinu Baroviću, ne i Nikoli Pekoviću, predsjedniku KSCG kada se obojica biraju na period od četiri godine.

Sredinom juna na Skupštini KSCG prvi krug za izbor predsjednika je Saveza je propao nakon što nije usvojen dnevni red, a kako drugog neće ni biti na funciji prvog čovjeka naše košarke ostao je aktuelni predsjednik Nikola Peković.

Njegov protivkandidat bio je Igor Lukšić, koji je u dobrim odnosima sa Barovićem i nekadašnjim direktorom KSCG Danilom Mitrovićem, pa je bio predložen kao kandidat njihove "struje".

Piperović u pismu Laloševiću navodi da je Barović još ranije bio vrlo jasan.

"I postavio je vrlo jasno pitanje. Istog dana, na vanrednoj sjednici održanoj 24. maja 2021. godine za predsjednika KSCG izabran je Nikola Peković, a za člana UO - Veselin Barović. Po Vama, Baroviću je istekao mandat, a Pekoviću nije. Kako to može? Zašto? I Nikola Peković je član UO. Članovi i predsjednici se uvijek biraju na četiri godine, iako u realnom životu, kao što je ovdje bio slučaj, imamo situaciju da se na pola mandata desi da predsjednik da ostavku, dođe drugi, a stari se predsjednik kooptira kao i novi predsjednik u UO", naveo je Piperović.

Dodaje je "zakonodavac ne poznaje termin od dvije godine ili od pola mandata".

"Ali, praksa i zdrav razum uvijek u pravu nadziđu pravnu normu, jer ne poznaje se trajanje mandata na jednu godnu, dvije godine – već je kolokvijalni izraz na četiri godine. Ako nešto ne važi za Barovića, kako može da važi za nekog drugog? Kao pravnik, košarkaški radnik, građanin, molim Vas, ako Vam to nije napor, da Vi lično i neko od Vaših pravnika, naglašavam pravnika, uzme iznova u razmatranje ono što je tražio gospodin Barović. To je poželjno zbog svih nas. I zbog košarke. I zbog gospodina Pekovića, gospodina Barovića, svih košarkaških radnika i radne zajednice KSCG. Nema potrebe da se nešto završava na način koji je pravno upitan. To neće dobro donijeti košarci", poručio je Piperović.

Naglasio je da nema potrebe da se dolazi do suda jer bi to, kako je naveo, bilo ravno katastrofi.

"A, što je najgore može da potraje i da KSCG bude u 'lebdećem' stanju. Ako želite možete da mi odgovorite. Ako ne odgovorite i to je odgovor", kaže Piperović.

U pismo je istakao i kako ga uopšte ne zanima ko će da bude predsjednik federacije.

"Nikolu Pekovića poznajem, Igora Lukšića jedva. Sve mi je isto. Neću da se obazirem na glasine koje su stigle do mene da ste vi bili vrlo zainteresovani i da ste, kako se priča, zvali neke ljude. Nezavisno što bih ja pomislio kada bih bio siguran da jeste, s obzirom na funkciju koju obnašate. To me ne zanima. Ako jeste, Vaša stvar. Ja se nisam petljao", zaključio je Piperović.

Zoran Piperović je ostavku na članstvo u UO podnio nakon plasmana Crne Gore na Svjetsko prvenstvo u Filipinima, Japanu i Indoneziji.

Bonus video: