Španija: Plejmejkeri za brige šampiona

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

4840 pregleda 0 komentar(a)
Može li da smisli novu magiju: Serđo Skariolo sa peharom šampiona Eurobasketa 2022., Foto: ANNEGRET HILSE/reuters
Može li da smisli novu magiju: Serđo Skariolo sa peharom šampiona Eurobasketa 2022., Foto: ANNEGRET HILSE/reuters

Mnogo prije nego što su i počele pripreme, jedan od heroja zlata na Eurobasketu, Lorenzo Braun, objavio je da zbog planirane operacije neće igrati na Svjetskom prvenstvu, ali da će biti u timu sljedećeg ljeta, na Olimpijskim igrama u Parizu.

Nedugo zatim, Španija je doživjela novi šok - Riki Rubio, MVP Mundobasketa 2019, na kojem je “crvena furija” osvojila zlato, obavijestio je javnost da prekida karijeru da bi se posvetio mentalnom zdravlju. Svi su ga, naravno, podržali, ali je to stvorilo ogromne probleme Serđu Skariolu, koji je bio prinuđen da u hodu mijenja kompletnu koncepciju ekipe.

Italijanski stručnjak je preživio još jedan strah, jer je nastup trećeg plejmejkera i defanzivnog specijaliste, Alberta Dijasa, bio pod znakom pitanja, ali je as Unikahe ušao među 12 odabranih. S obzirom na to da je uz njega jedina prava “jedinica” još samo 19-godišnji Huan Nunjes, jasno je da će Skariolo morati da organizaciju napada povjeri i Serhiju Ljulju.

Najveći adut aktuelnog svjetskog i evropskog prvaka je iskustvo. Rudi Fernandes je sa 38 godina vodio Real do titule prvaka Evrope, braća Vili i Huanćo Ernangomes će željeti da pokažu NBA klubovima da im je bilo prerano da se vraćaju u Evropu, a mladi talas predvode Usman Garuba iz Hjustona i Santi Aldama iz Memfisa.

Španci su apsolutni favoriti u prvoj fazi u konkurenciji Brazila, Irana i Obale Slonovače, ali se ukrštaju sa timovima iz “grupe smrti” - Kanadom, Francuskom ili Letonijom.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: