Iran: Vječni Hadadi i dalje pravi vođa

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

3528 pregleda 0 komentar(a)
Četvrto SP za legendu Irana: Hamed Hadadi, Foto: FIBA
Četvrto SP za legendu Irana: Hamed Hadadi, Foto: FIBA

Četvrti put zaredom Iran će biti dio Mundobasketa - i taj kontinuitet najvažniji je za ovu veliku zemlju, koja do 2010. nikada nije igrala na Svjetskom prvenstvu. Kada se tome doda i učešće na posljednjim Olimpijskim igrama, jasno je da Iran polako izlazi iz košarkaške sjenke.

Najbolji plasman na svjetskim prvenstvima Iran je imao na svom prvom nastupu u Turskoj 2010. kada je bio 19, dok je na naredna dva zauzeo 20. i 23. mjesto, pa će sada u konkurenciji Španije, Brazila i Obale Slonovače pokušati bar da zaprijeti u borbi za plasman u narednu rundu.

Uzdanice ove reprezentacije i dalje su veterani Hamed Hadadi, Arsalan Kazemi i Behnam Jakčali, dok je selektor turski stručnjak Hakan Demir.

Hadadi, nekadašnji košarkaš i NBA klubova Minesote i Finiksa i najbolji centar Irana svih vremena, sa 38 godina četvrti put će igrati na Mundobasketu.

Koliko je važan za svoju selekciju možda i najbolje pokazuje to što je na prošlogodišnjem Azijskom kupu prosječno bilježio 15,8 poena i 14,3 skoka.

Od mladih nada na širem spisku se našao talantovani član Monaka Mohamad Amini, pa su Hadadi (trenutno igra u Kini) i on jedini koji ne igraju u domaćem šampionatu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: