Letonija: Debitant koji je mnogo obećavao

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

3709 pregleda 0 komentar(a)
Foto: basket.lv
Foto: basket.lv

Jedna od najboljih utakmica u istoriji evropskih prvenstava odigrana je u četvrtfinalu 2017. godine, kada je Letonija poražena od budućeg šampiona, Slovenije (103:97).

Tim sa Baltika dvije godine kasnije nije ni stigao do Mundobasketa, jer je u meču odluke pobijedio sa nedovoljnih šest razlike u Podgorici, ali je sada konačno izborio debitantsko učešće na svjetskim prvenstvima.

Letonci su najveće “žrtve” FIBA prozora, jer se nisu plasirali ni na prošlogodišnji Eurobasket, pa se očekuje da će na prvom velikom takmičenju poslije šest godina “gristi” i uraditi sve da doguraju što dalje.

Djelovalo je da će Italijan na klupi, Luka Banki, imati dovoljno aduta da se suprotstavi Francuskoj i Kanadi u grupi H, ali je otkaz Kristapsa Porzingisa zbog povrede promijenio sve.

Bez prve zvijezde, koja je prošle sezone u dresu Vašingtona bilježila rekordnih 23,2 poena prosječno u NBA, najveći teret moraće da ponesu braća Davis i Dairis Bertans.

Uz njih dvojicu, na posljednjem velikom takmičenju za Letoniju su igrali i Andrejs Gražulis, Ajgars Škele i centar Žalgirisa Rolands Šmits, a Banki se uzda i u braću Artursa i Rodionsa Kurucsa, kao i Anžejsa Pasečniksa.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: