Francuska: Kole priželjkuje da se ponovi Kina

Predstavljamo učesnike Mundobasketa

8707 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Francuska jeste favorit u grupi H na Mundobasketu, ali ne može da se kaže da je apsolutni - prije svega zbog kvaliteta Kanade koja na Svjetsko prvenstvo dolazi sa nekoliko NBA asova.

“Trikolori”, ipak, imaju dovoljno iskustva da iznesu teret do nokaut faze, bez obzira na to što će sedmorica igrača debitovati na SP, a ciljevi se znaju - medalja je bila i ostala cilj tima koji vodi Vensan Kole.

Nando de Kolo, Nikola Batum i Rudi Gober su svakako najveće zvijezde nacionalnog tima, ali evroligaško iskustvo iz prošle sezone (i ne samo nje) čini da Kole vjeruje i ostalima - prije svih Matijasu Lesoru, koji je tokom ljeta imao problema s povredom, Eliju Okobou, Geršonu Jabuseleu, pa i Mustafi Falu koji su među debitantima na planetarnom takmičenju.

Spoljnu liniju potentnijom čini Evan Furnije, koji tradicionalno igra veoma dobro za reprezentaciju, s tim što je iza iskusnog šutera težak period u Njujorku. Prošle sezone gotovo da nije ni igrao u dresu Niksa...

Od forme Furnijea i De Koloa svakako zavisi mnogo toga, lider je bez dileme Batum koji igra 4. Mundobasket u karijeri, a u odbrani je ključna figura Gober, jedan od najboljih defanzivaca u najjačoj ligi na svijetu.

Kole pred Mundobasket nije mogao da računa na mladu megazvijezdu Viktora Venbanjamu, nema ni Tome Ertela, Vensana Poarjea, Andrua Albisija, ali niko u francuskom timu ne krije da želi da makar izjednači rezultat iz Kine prije četiri godine kada je osvojena bronza. To je, inače, bilo tek drugo odličje na svjetskim prvenstvima, nakon što je bronzano osvojeno i 2014.

Francusku već na startu grupe H čeka derbi sa Kanadom, pobjednik tog duela će bitno popraviti šanse da bude prvoplasirani...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: