Prva, a najvažnija utakmica za Crnu Goru: Preko Meksika se vidi Amerika

Naši košarkaši utakmicom protiv Meksikanaca u Manili (10.45 časova) otvaraju Svjetsko prvenstvo - pobjeda u današnjem duelu otvorila bi vrata druge faze u kojoj bi našu selekciju čekao duel sa SAD. Taj i sve ostale mečeve Bojana Dubljevića i drugova na Mundobasketu gledajte na TV Vijesti

18771 pregleda 237 reakcija 17 komentar(a)
Kapiten Crne Gore Bojan Dubljević, Foto: Reuters
Kapiten Crne Gore Bojan Dubljević, Foto: Reuters

Na mjestu na kojem su prije 45 godina košarkaši Jugoslavije stigli do drugog svjetskog zlata, u gradu koji se pamti po jednom od najčuvenijih bokserskih mečeva između Muhameda Alija i Džoa Frejzera, kreće druga Mundobasket priča za crnogorsku reprezentaciju.

"Crveni" prvi meč igraju protiv Meksika (10.45 časova po našem vremenu) i žele da na pravi način krenu ka istoriji i plasmanu u drugu fazu Svjetskog prvenstva.

"Dug je put iza nas, ovdje smo vjerovatno u najboljem sastavu koji imamo, ali mislim da to ne garantuje da ćemo dobiti utakmice. To mogu da urade dobra enegrija, čvrsta igra i borba za svaku loptu", rekao je selektor Boško Radović.

Tim je spreman za sve izazove, smatra Radović.

"Očekujemo uzbudljivo prvenstvo. Imamo grupu u kojoj možemo da igramo i pokušaćemo da je prođemo. Tu su tri protivnika koja igraju različitu vrstu košarke i moramo da budemo spremni na sve te stvari. Idemo meč po meč, prvi rival je Meksiko i samo o njemu mislimo", istakao je Radović.

Prvi meč je uglavnom i najvažniji, a poslije njega biće i jasnije koliko može Crna Gora u nastavku.

"Na svakom šampionatu prva utakmica može da bude krucijalna, a u ovom slučaju duel sa Meksikom je veoma bitan za obje selekcije", kazao je Radović.

Novinare iz Meksika zanimalo je kako se Crna Gora spremala za tu selekciju.

"Kada gledamo evropsku i južnoameričku košarku za nas Meksiko predstavlja atipičnu ekipu. Svakako mislim da ima dobru reprezentaciju, iskusnu... Uradili smo skauting i kao što sam već rekao - ta utakmica mogla bi da bude krucijalna za nas", odgovorio je Radović.

U nedjelju Crna Gora igra sa Egiptom, u utorak je rival Litvanija, favorit grupe D.

"Ako Litvaniji nedostaje nekoiko NBA igrača, ona ima igrače iz Evrolige. Kada bismo mi ostali bez košarkaša iz Evrolige, morali bismo da zovemo igrače iz crnogorske lige. To je velika razlika - ne brinem puno zbog njih, više zbog nas", bio je slikovit crnogorski selektor.

Ukoliko osvoje jedno od prva dva mjesta u grupi, naši momci takmičenje na Mundobasketu nastaviće u novoj grupi u kojoj će ih (ukoliko ne bude velikih iznenađenja u grupi D) čekati dvije velike košarkaške nacije - Sjedinjene Američke Države i Grčka.

Osim potencijalnog meča sa "drim timom" ono što je još važnije Crna Gora bi plasmanom u drugu fazu izborila i olimpijske kvalifikacije za Igre u Parizu narednog ljeta.

MEČEVI CRNE GORE NA SP

Petak, 10.45h

Meksiko - Crna Gora

Nedjelja, 10.45h

Crna Gora - Egipat

Utorak, 14.30

Crna Gora - Litvanija

Standings provided by Sofascore

Bonus video: