Triler u Manili pripao Portoriku, istorijska pobjeda Gruzije, Grci savladali Jordan

Portoriko u prvom kolu Mundobasketa, nakon produžetka, savladao Južni Sudan 101:96, Gruzija ubjedljiva protiv Zelenortskih Ostrva 85:60, Grčka bolja od Jordana 92:71

10277 pregleda 68 reakcija 0 komentar(a)
Šermadini, Šengelija, Andronikašvili i Mamukelašvili, Foto: FIBA
Šermadini, Šengelija, Andronikašvili i Mamukelašvili, Foto: FIBA

Košarkaške reprezentacije Gruzije i Portorika upisale su prve pobjede na Mundobasketu.

Gruzija je danas u Okinavi ubjedljivo savladala Zelenortska Ostrva (85:60) i stigla do prve pobjede u istoriji na svjetskim prvenstvima, dok je Portoriko u Manili, nakon produžetka, pobijedio Južni Sudan 101:96.

Zelenortska Ostrva su na startu imala plus šest (8:2). Nakon toga je sve proteklo u znaku Gruzije, koja je početkom druge četvrtine imala 12 poena prednosti, dok je na poluvremenu bilo plus plus 26 (48:22).

Najefikasniji kod Gruzije je bio Šengelija sa 15 poena. Bitadze je ubacio 15, a Sanadze 12.

Kod Zelenortskih Ostrva su Mendes sa 11 i Gomes sa 10 poena bili najefikasniji. Košarkaš Real Madrida Edi Tavares je meč završio sa šest poena i 12 skokova.

Kada je riječ o meču Južnog Sudana i Portorika, afrička selekcija je od starta kontrolisala meč, na poluvremenu imala 10 poena prednosti (52:42), ali je Portoriko uspio da izbori produžetak u kojem je stigao do pobjede.

Južni Sudan je u posljednjoj četvrtini vodio 74:67, Portoriko je onda napravio seriju 7:0 i dva minuta prije kraja izjednačio (74:74).

U posljednji minut Južni Sudan je ušao sa tri poena prednosti (78:75), a onda je Portoriko nakon kontre i pogotka Romera poveo (79:78). Do kraja je ostalo 16 sekundi, a afrička selekcija za pet sekundi nije uspjela da ubaci loptu u igru.

Potom je Portoriko preko Votersa stigao do plus tri (81:78), da bi do kraja uslijedila drama - Džons je izjednačio (81:81), a onda Južni Sudan nije dobro zagradio koš, pa je Romero 0,3 sekunde prije kraja fauliran. Imao je dva slobodna bacanja, ali je oba promašio, pa je meč otišao u produžetak, u kojem je Portoriko izvukao pobjedu.

Najefikasniji kod Portorika je bio Tompson sa 19 poena, dok se na drugoj strai istakao Džons sa 38.

Gruzija će u ponedjeljak (13.30), u drugom kolu, igrati protiv Slovenije, dok će Južni Sudan igrati protiv Kine (10.00).

Pobjedu u prvom kolu je upisala i Grčka, koja je savladala Jordan 92:71.

Iako je pobjeda ubjedljiva, "heleni" su se pomučili da dođu do nje. Na poluvremenu je bilo 46:34 za Grke, a onda je Jordan perfektno odigrao treću četvrtinu i u jednom trenutku prišao na minus tri - 61:58.

Ipak, u posljednjem periodu su stvari došle na svoje mjesto, Grci su se uozbiljili i na kraju stigli do ubjedljivog trijumfa.

Ekipu Dimitrisa Itudisa je do pobjede vodio Larencakis sa 19 poena. Na drugoj strani je najefikasniji bio Holis-Džeferson sa 24 poena.

U narednom kolu, u ponedjeljak, Grčka će igrati protiv SAD (14.40), a Jordan protiv Novog Zelanda (10.45).

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Bonus video: