Crna Gora se pita protiv još jednog atipičnog protivnika

Naši košarkaši od 10.45 časova (prenos na TV Vijesti) igraju drugu utakmicu na Mundobasketu - rival je Egipat. Ako slave, a Litvanija opravda ulogu favorita protiv Meksika, izabranici Boška Radovića će kolo prije kraja grupne faze osigurati plasman u drugu fazu

13993 pregleda 61 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobjeda nad Meksikom je brzo arhivirana, a košarkašku reprezentaciju Crne Gore danas (10.45, direktan prenos na Televiziji Vijesti) čeka jednako važan meč na Mundobasketu - slijedi duel sa Egiptom u kojem bi pobjeda vjerovatno značila i istorijski plasman u drugu fazu.

Ako Crna Gora savlada Egipat, a Litvanija nešto kasnije bude bolja od Meksika - to bi bilo to, kolo prije kraja “crveni” bi osigurali jedno od prva dva mjesta, a onda bi u utorak jurili trijumg protiv Litvanaca za poziciju broj jedan...

No, to su daleke kalkulacije, sada je bitan samo Egipat, autsajder grupe koji je na otvaranju glatko izgubio od Litvanije - 93:67.

RADOVIĆ: EGIPAT JE BRŽI OD MEKSIKA

Selektor Boško Radović je oprezan pred drugo kolo grupe D.

- Egipat je atipična ekipa. U tranziciji, kontranapadu i disciplini igre je možda i brži od Meksika. Sigurno je negdje u rangu Meksika što se tiče kvaliteta. Moraćemo 40 minuta dobro da radimo na terenu ako želimo da pobijedimo. Daleko smo od upisivanja bodova i spremamo se isto kao za Meksiko - koncentracija i fokus moraju da budu pravi svih 40 minuta. Nadam se da ćemo poslije drugog kola imati jasniju sliku dešavanja u našoj grupi - rekao je Radović.

Egipat je u prvom meču protiv Litvanije pokazao dosta dobrih stvari, poručuje Radović.

- Litvanija je agresivno u odbrani otvorila utakmicu i to je odmah dalo rezultat. U drugoj četvrtini, čim je smanjila agresivnost, Egipat je počeo da igra onako kako želi. Litvanci su mu dozvolili da igra, pa se i vratio u utakmicu. U drugom poluvremenu je Litvanija opet pojačala agresivnost, zato je na kraju razlika bila velika, ali je jasno da su Egipćani opasna ekipa. Ako im dozvolimo da igramo u ritmu koji forsiraju, u tranziciju sa puno posjeda i šutevima za tri poena, imaćemo problem. Manje-više je isti skauting i isti su principi kao protiv Meksika. Nadam se da ćemo imati energiju u odbrani i da ćemo odigrati dobru utakmicu - jasan je Radović.

MIHAILOVIĆ: DA IGRAMO SA JOŠ VIŠE SAMOPOUZDANJA

Vladimir Mihailović je u duelu sa Meksikom postigao samo jedan poen - svi znaju da može i mora bolje, pa je okršaj sa Egiptom idealna prilika da novi košarkaš Budućnost Volija popravi brojke u napadu i postane bitan faktor.

- Napravili smo prvi korak, moramo da odigramo kvalitetan meč i protiv Egipta i tako se plasiramo u drugu rundu. Mislim da će sada biti lakše - protiv Meksika smo bili u grču, pa smo probili led. Sa Egiptom očekujem bolju reakciju, sa više samopouzdanja, da igramo u boljem ritmu i da trijumfujemo - rekao je Mihailović.

Jasno je ko je favorit u današnjem duelu, ali...

- Svaka ekipa koja se nađe na Svjetskom prvenstvu ima određeni kvalitet. Moramo maksimalno ozbiljno da pristupimo utakmici. Pripremili smo se za narednog protivnika, znamo sve o njemu i imamo plan koji želimo da sprovedemo u djelo - dodao je Mihailović.

Uslovi u Manili su idealni, Crna Gora je protiv Meksikanaca imala i podršku sa tribina. Imaće je i danas...

- Ovo je lijepo iskustvo, uslovi su fenomenalni. Bilo je uživanje igrati u takvoj atmosferi. Dvorana je bila poprilično ispunjena - to je sjajno, jer nije često na ovakvim prvenstvima - zaključio je Mihailović.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: