Batum: Ne zanima me svjetska politika, hoću najjaču Francusku

Jedna od najvećih zvijezda „trikolora” prozvala Savez zbog otpisivanja igrača koji su potpisali za ruske klubove, prije svih Tome Ertela

6353 pregleda 6 komentar(a)
Nikola Batum je sportski čestitao Rodionsu Kurucsu nakon meča, Foto: Reuters/Willy Kurniawan
Nikola Batum je sportski čestitao Rodionsu Kurucsu nakon meča, Foto: Reuters/Willy Kurniawan

Olimpijski vicešampion igraće za plasman od 17. do 32. mjesta na Mundobasketu.

Francuska je razočarala, izgubila čak 30 razlike od Kanade, a danas izgubila sve šanse za prolazak u drugu fazu porazom od Letonije (88:86).

Jedan od najiskusnijih u timu Vensana Kolea, Nikola Batum, poslije meča je pozvao sve na odgovornost za rezultatski debakl.

„Još sam vruć… Veliko razočaranje. Mentalno smo se slomili. Oni su i fizički bili superiorniji. Nismo igrali timski. Ovaj meč je ogledalo onoga što nam se dešavalo posljednjih pet ili šest sedmica. Jako smo dobar tim i pokazivali smo to prethodnih godina, ali sada bi svi trebalo da stave prst na čelo zbog svega što se dešavalo ovog ljeta. Igrači, treneri, Savez…”, rekao je Batum.

Jasno je na šta je NBA as ciljao - na odstranjivanje dugogodišnjeg lidera reprezentacije Tome Ertela, zato što je Košarkaški savez Francuske otpisao sve igrače koji potpišu za ruske klubove. I nije on jedini, u istoj situaciji su Luj Labejri, Livio Žan-Šarl...

„Da se tek tako lišavamo nekih igrača, da gubimo košarkaše zbog politike… Nije mi jasno. Svi bi trebalo da budemo posvećeni uspjehu reprezentacije. Baš me briga za svjetsku politiku, hoću da Francuska ima najbolji mogući tim”.

Batum je sa Francuskom osvojio šest medalja, nadao se da bi mogao i sedmu, ali je pitanje da li će poslije oštrih riječi i dočekati OI u Parizu.

„Ovo je moje posljednje svjetsko prvenstvo. Žrtvovao sam mnogo ljeta za ovaj dres i nije mi žao. Nismo smjeli da se odreknemo pojedinih igrača… Godinama smo bili zajedno, pravili nešto… Jeste, mi igrači smo zeznuli ovde. Ali, mnogi ljudi bi trebalo da se preispitaju. Ostalo mi je još godinu u dresu Francuske. Svi su nam potrebni sljedećeg leta u Parizu. Svi! I najbolji mogući uslovi. Uprksao sam svoj posljednji Mundobasket i to me baš boli. Zato me ne interesuje politika i želim najjači mogući tim narednog ljeta na Olimpijskim igrama”, poručio je Batum.

Bonus video: