Litvancima je Vučević u mislima: Sa njim je Crna Gora drugačija, svom snagom ga moramo zaustaviti

Crna Gora i Litvanija sjutra (14.30, prenos na TV Vijesti) igraju meč za prvo mjesto u grupi D

24677 pregleda 53 reakcija 12 komentar(a)
Košarkaši Litvanije na utakmici sa Meksikom, Foto: FIBA
Košarkaši Litvanije na utakmici sa Meksikom, Foto: FIBA

Nakon ubjedljivih pobjeda nad Egiptom i Meksikom košarkaše Crne Gore i Litvanije očekuje prvi pravi ispit na Mundobasketu - međusobni okršaj (utorak 14.30 prenos na TV Vijesti) za prvo mjesto u grupi D.

Naša selekcija je dva puta igrala sa Litvancima u kvalifikacijama za ovaj Mundobasket i oba puta je izgubila. U prvom susretu, u Kaunasu, bilo je 90:73 za Litvance, za koje su tada igrali Jonas Valančunas i Domantas Sabonis. U drugom meču, u Podgorici, bez NBA zvijezda, Litvanija je slavila 65:56.

Ali, od tada se mnogo toga promijenilo. Litvanci na Mundobasketu imaju Valančunasa, ne i Sabonisa, ali NBA zvijedu ima i Crna Gora. Naravno, radi se o Nikoli Vučeviću, koji je sjajno odigrao dosadašnje utakmice u Manili. Stoga, baltička selekcija poseban fokus u pripremi meča sa Crnom Gorom stavlja na asa Čikaga.

"Igrali smo prošle godine dva puta, ali u odnosu na te mečeve, očigledna je jedna promjena. To je prisustvo Nikole Vučevića. Sa njim je ekipa potpuno drugačija. Od njega treba početi kada govorimo o Crnoj Gori. Sa Bojanom Dubljevićem i ostalim igračima Crna Gora je prilično fizički jaka ekipa. Tu je i naturalizovani Amerikanac Kendrik Peri", počeo je izlaganje pred sjutrašnju utakmicu trener Litvanije Kazis Maksvitis.

Ono što Litvance najviše zanima jeste kako da zaustave Vučevića.

"Vučevića svom snagom moramo zaustaviti. Ne smijemo da mu dozvolimo igru jedan na jedan, trudićemo se da mu otežamo igru u napadu. U igri jedan na jedan može da nadigra svakog protivnika. U odbrani ćemo pokušati da ga opteretimo", jasan je Maksvitis.

Nikola Vučević
Nikola Vučevićfoto: FIBA

Vučević je, po svemu sudeći, glavna tema u taboru Litvanaca. Ali, ne i jedina. Litvanci strahuju i od Kendrika Perija.

"Perija znamo iz kvalifikacija i iz Endesa lige. Talentovan je igrač, drugačiji je od ostalih crnogorskih reprezentativaca. Igra dobro na otvorenom terenu, razigrava ekipu. Poslije Vučevića, Peri je druga osoba koju treba zaustaviti", smatra Maksvitis.

Peri na kvalifikacionoj utakmici sa Litvancima u Kaunasu
Peri na kvalifikacionoj utakmici sa Litvancima u Kaunasufoto: FIBA

Utakmica je bitna, ne samo zbog prvog mjesta, već i zbog bodova koji se prenose u narednu fazu.

"Očekujem fizički jaku utakmicu. Ako izgubimo, zakomplikovali bismo situaciju u drugoj fazi. Svaki bod je bitan. Učinićemo sve da dođemo do pobjede", kazao je Maksvitis.

Dino Radončić i Mindaugas Kuzminskas na kvalifikacionoj utakmici u Podgorici
Dino Radončić i Mindaugas Kuzminskas na kvalifikacionoj utakmici u Podgoricifoto: FIBA

Poput selektora, i igrači Litvanije su svjesni odakle im prijeti najveća opasnost.

"Vučevića ne može da zaustavi jedan igrač, već kompletan tim. Riječ je o Ol-star košarkašu", smatra Tadas Sedekerskis.

I Tomas Dimša se nadovezao.

"Sjutrašnja utakmica će biti drugačija od prethodne dvije koje smo igrali protiv Crne Gore. Imaju NBA igrača (Vučevića), teško ih je zaustaviti. Moramo da budemo prilično dobri", poručio je Dimša.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: