Zašto da ne? Crna Gora protiv Litvanije za prvo mjesto i veliki korak ka četvrtfinalu

Košarkaše Crne Gore čeka derbi grupe D na Mundobasketu, protivnik je Litvanija (14.30, direktan prenos na Televiziji Vijesti). Oba tima su osigurala plasman u drugu fazu, naša selekcija želi da pobjedom učini sasvim realnim san o plasmanu među osam najboljih

15216 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Maštaju o velikim stvarima: Nikolu Vučevića će čekati NBA obračun sa Jonasom Valančunasom, Foto: Reuters
Maštaju o velikim stvarima: Nikolu Vučevića će čekati NBA obračun sa Jonasom Valančunasom, Foto: Reuters

Dan za derbi u Manili, dan za prvo mjesto u grupi - zašto da ne? Košarkaši Crne Gore danas (14.30h, diretkno na TV Vijesti) protiv Litvanije jure trijumf koji bi ujedno bio i veliki korak ka nestvarnim snovima o četvrtfinalu Mundobasketa.

Idealan i sasvim očekivan scenario za crnogorske košarkaše bio je da u prva dva kola savladaju Meksiko i Egipat i time osiguraju istorijski plasman u drugu fazu Mundobasketa.

Tim Boška Radovića je bez problema ispunio cilj, a sada juri pobjedu koja bi značila da je grupnu fazu odradio savršeno - kakav bi to rezultat bio za našu selekciju...

Pobjede nad autsajderima u grupi bile su ubjedljive, ali uz oscilacije kojih u derbiju ne bi smjelo da bude, jer je jasno da Litvanija u kakvom god sastavu dolazi na Svjetsko prvenstvo (a sada je prilično oslabljena) koristi svaku šansu.

- Ovo nije dovoljno za Litvaniju - rekao je poslije trijumfa nad Egiptom Nikola Ivanović i jasno stavio do znanja da Crna Gora mora da pokaže nešto više.

NBA dvoboj: Vučević protiv Valančunasa

Grad koji su 1975. proslavile superteškaške legende boksa Muhamed Ali i Džo Frejzer, skoro pola vijeka kasnije uživaće u košarkaškom obračunu dva NBA asa. Manila je spremna za veliki okršaj - Nikola Vučević protiv Jonasa Valančunasa.

- Jonasa znam odlično, imali smo mnogo borbi - u mečevima reprezentacija, ali posebno u NBA ligi - rekao je Vučević tokom razgovora s novinarima u miks zoni “Mall of Asia Arene” u glavnom gradu Filipina.

Naš košarkaš je kroz dugu NBA karijeru imao bezbroj duela s najboljim centrima na svijetu, a za uzdanicu Litvanije i Nju Orlensa kaže:

- Sigurno da je jedan od najtežih centara s kojim sam igrao. Snažan je, ali i vješt, pametan, ima zaista veliku karijeru kako u NBA, tako i u nacionalnom timu. Uvijek se radujem mečevima s njim - dodao je Vučević.

Neće, međutim, derbi grupe D biti samo okršaj divova pod obručima.

- Gledao sam Litvaniju protiv Egipta. Smatram da se i dalje radi o dobrom timu, bez obzira na to što mu nedostaju neki od ključnih igrača. Radi se o veoma iskusnom timu, fizički jakom, znamo da nas očekuje težak meč, ali na sreću obje selekcije su već obezbijedile drugu fazu i sada možemo da se borimo za 1. mjesto u grupi. Moramo da igramo bolje nego na prva dva meča - istakao je košarkaš Čikago Bulsa.

Peri: Ne smijemo da gubimo mnogo lopti

Meč broj tri na Mundobasketu - najmanji je pritisak, ali ulog je ogroman u evropskom okršaju u Manili.

- Cilj je bio da prođemo u drugu fazu, to smo uspjeli. Sada moramo da nastavimo da igramo dobro. Znamo da možemo još bolje, greške moraju da budu ispravljene - rekao je plejmejker Kendrik Peri.

Peri
Perifoto: FIBA

Protiv Meksika (91:71) i Egipta (89:74) djeluje da je Crna Gora igrala tačno koliko joj je bilo potrebno za pobjede bez drame.

- Upisali smo dvije pobjede, ali nije sve bilo idealno. Imamo mnogo samopouzdanja, moramo da budemo koncentrisani i da se na pravi način suprotstavimo Litvaniji - kazao je Amerikanac.

Litvanija je dobro poznat protivnik.

- Litvanci su agresivni, mislim da je ključno da im odgovorimo u skokovima, ali i da ne gubimo mnogo lopti, što je bio slučaj u prva dva meča na Svjetskom prvenstvu. Ja sam mnogo griješio i bitno je da budemo fokusirani - dodao je Peri.

Optimista je i član stručnog štaba Vladimir Todorović.

- Nalazimo se tamo gdje smo željeli da budemo i zaista smo srećni zbog plasmana u drugu fazu. Čeka nas duel s velikom reprezentacijom i veoma zahtjevna utakmica, najzahtjevnija do sada. Moramo da budemo na većem nivou nego što smo bili do sada kako bismo imali spreman odgovor na sve što Litvanija odigra - zaključio je Todorović.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: