Njemci priželjkuju medalju na Mundobasketu: Imamo velika očekivanja

Njemačka u prvoj fazi upisala sve tri pobjede i jedan je od kandidata za visok plasman na Mundobasketu. Jedinu medalju na svjetskim prenstvima Njemačka je osvojila 2002. u Indijanapolisu, kada je bila treća na svijetu

3827 pregleda 1 komentar(a)
Denis Šreder na utakmici sa Finskom, Foto: FIBA
Denis Šreder na utakmici sa Finskom, Foto: FIBA

Na Mundobasketu u Kini 2019. godine, košarkaška reprezentacija Njemačke nije prošla u drugu fazu, pa je na kraju zauzela tek 18. mjesto.

Od tada su prošle četiri godine, a Njemačka je nakon poražavajućeg nastupa u Kini bila mnogo uspješnija. Ekipa je na Olimpijskim igrama 2021. godine stigla do četvrtfinala, a onda je na Eurobasketu na domaćem terenu osvojila bronzanu medalju i prvi put stigla do odličja na kontinentalnim šampionatima nakon srebra u Beogradu 2005. godine.

Ovogodišnji Mundobasket šansa je za novi dobar plasman i nastavak dobrih igara, koji je počeo u Tokiju prije dvije godine. Njemci su u prvoj fazi, očekivano, savladali Finsku i Japan, u derbiju su bili bolji od Australije, pa su u drugu fazu prenijeli sve tri pobjede i napravili ogroman korak ka četvrtfinalu.

"Na Eurobasketu prošle godine smo osvojili bronzanu medalju. Radujemo se ovom izazovu. Pokušavamo da damo sve od sebe i ispišemo nove stranice istorije", rekao je njemački reprezentativac Denis Šreder.

Njemačka je jedinu medalju na svjetskim prvenstvima osvojila 2002. godine u Indijanapolisu, kada je na krilima Dirka Novickog u meču za treće mjesto savladala Novi Zeland. Nakon toga najbolji rezultat je osmo mjesto u Japanu 2006. godine. Da li je došlo vrijeme za drugu medalju na svjetskim smotrama?

"Očekivali smo da ćemo imati bolji rezultat, nego prije četiri godine u Kini. Lijepo je kada vidimo da smo u grupi zabilježili sve pobjede. Ali, tek smo na početku puta. Imamo velika očekivanja", poručio je selektor Gordon Herbert.

Prva zvijezda ekipe, Šreder, na Mundobasketu u prosjeku postiže 19,7 poena.

"Kao ekipa znamo šta možemo, a šta ne. Kada damo sve od sebe, onda na svakom meču imamo šansu. I tome se radujemo", poručio je košarkaš Toronta.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: