Simonović: Protiv SAD nemamo šta da izgubimo

Crna Gora plasmanom u drugu fazu Mundobasketa ostvarila cilj. Sada slijede još dvije utakmice, a prva je u petak protiv SAD

19843 pregleda 16 komentar(a)
Marko Simonović na utakmici protiv Litvanije, Foto: FIBA
Marko Simonović na utakmici protiv Litvanije, Foto: FIBA

Cilj je ostvaren - košarkaška reprezentacija Crne Gore se plasirala u drugu fazu Mundobasketa i ostvarila najveći rezultat u istoriji.

Nakon startne pobjede nad Meksikom (91:71), te trijumfa nad Egiptom (89:74), kojim je obezbijeđena druga faza, ekipa Boška Radovića je u derbiju za prvo mjesto juče izgubila od Litvanije (91:71).

Napad protiv Litvanaca nije funkcionisao, bilo je mnogo promašenih šuteva, a baltička selekcija je bila bolja i u skoku pa je zasluženo slavila.

"Otvorili smo utakmicu na vrhunski način, pružili otpor u prvoj četvrtini, ali smo u drugoj pali. U drugom poluvremenu nismo uspjeli da pronađemo ritam i da igramo protiv njihove agresivne odbrane, pomašili smo otvorene šuteve. Nije lako igrati protiv ekipe kao što je Litvanija - imaju sistem koji grade godinama, čvrsta su ekipa, organizovana. Nama ostaje da se fokusiramo na sljedeće utakmice, probaćemo da se pripremimo što je bolje moguće. Prvenstveno da se odmorimo i da budemo fokusirani na sljedeća dva meča", rekao je Marko Simonović, koji je odlično otvorio meč sa Litvancima, u prvoj četvrtini postigao 11, a meč završio sa 13 poena.

Slijedi druga faza i još dva meča, a prvi je, u petak, protiv Sjedinjenih Američkih Država. Rival u nedjelju biće Grčka ili Novi Zeland. Duel sa Amerikancima je i najveći izazov, možda i najveća utakmica u istoriji crnogorske košarke.

"Mi protiv SAD nemamo šta da izgubimo. Oni, uz još nekoliko reprezentacija, igraju najbolju košarku na prvenstvu. Daćemo sve od sebe, potrudićemo se da damo maksimum i završimo meč na najbolji mogući način", poručio je Simonović.

SAD na Mundobasket nije došla u najjačem sastavu. Ali, u kakvom god sastavu da se pojave na prvenstivma, Amerikanci su prvi kandidat za zlatnu medalju, riječ je o NBA igračima.

"To je 12 NBA igrača. Svi su fizički spremni, dominantni u odnosu na ostale. Uvijek je Amerika bila korak ispred svih u fizičkoj spremi. Potrudićemo se da pružimo što bolji otpor i damo sve od sebe da u utakmicu uđemo što je bolje moguće", kazao je crnogorski reprezentativac.

Simonović je u NBA ligi imao priliku da igra protiv Amerikanaca. Tu je i Nikola Vučević, zvijezda Čikaga.

"Mislim da može da pomogne moje i Vučevićevo iskustvo, ali svi igrači moraju da budu fokusirani. Igrači koji nisu imali priliku da igraju do sada možda da dobiju priliku na tom meču, jer nemamo šta da izgubimo", zaključio je bivši košarkaš Čikaga.

Bonus video: