Neki novi NBA klinci

Selekcija SAD, sjutrašnji rival Crne Gore na Mundobasketu, stigla je na Filipine bez najzvučnijih imena, ali joj je u sastavu 12 dokazanih NBA igrača

12911 pregleda 2 komentar(a)
Bek Minesote Edvards, iako jedan od najmlađih, nametnuo se kao lider “jenkija” u Manili, Foto: LISA MARIE DAVID
Bek Minesote Edvards, iako jedan od najmlađih, nametnuo se kao lider “jenkija” u Manili, Foto: LISA MARIE DAVID

Iako sastavom ekipe, rejtingom košarkaša u Manili je selekcija Sjedinjenih Američkih Država neuporediva sa prvim drim-timom Majkla Džordana i Medžika Džonsona sa Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine, selektor Stiv Ker i njegov fantastični stručni štab pokazali su u dosadašnjem toku šampionata da je njihova ekipa prvi favort. U njihovom timu nema Stefa Karija, Lebrona Džejmsa, Džejsona Tejtuma i brojnih najvećih zvijezda, ali nametnuli su se neki novi klinci.

Zato crnogorskoj selekciji sjutra slijedi pravi izazov, a “jenkiji” jesu apsolutni lider novoformirane grupe J. I najveći američki košarkaši ne kriju da su očarani igrama svojih nasljednika na Mundobasketu, a impresionirani su 22-godišnjim Entonijem Edvardsom.

- Poseban je i već je lider, a tako mlad. Nevjerovatno je kako se brzo snašao na međunarodnom takmičenju. Naročito je na svojim leđima iznio pobjedu nad Njemačkom. Superzvijezda je na parketu i van njega. Pred njim, ali i selekcijom je svijetla budućnost u narednih 10-15 godina - kazao je superstar Klipersa, 33-godišnji Pol Džordž.

Ni njega nema u novom drim-timu, ali svih 12 američkih reprezentativaca iz Kerovog izbora, sa uspjehom igraju u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Džejlen Branson, plejmejker Njujorka, imao je prosjek od 24 poena i 6,2 asistencije u posljednjoj sezoni, a na njegovoj poziciji igra i nadolazeća tri godine mlađa zvijezda iz Indijane, Tajriz Halibarton, 23-godišnjak sa prosjekom od 20 poena i 10,2 asistencije u NBA. Uz Edvardsa iz Minesote, odlični su bekovi Ostin Rivs iz Lejkersa i Džoš Hart iz Njujorka. Krila su Brendon Ingram, koji je u Nju Orleansu imao sjajnu sezonu sa prosjekom od 24,8 poena, 5,8 asistencija i 5,5 skokova, ali i Mikal Bridžis sa 26,1 košem po meču u dresu Bruklina.

Ker i njegovi pomoćnici Erik Spolstra, Tajron Lu i Mark Fju računaju na tri sjajna krilna centra.

Najzvučnije ime je i najmlađi, 20-godišnji Paolo Bankero, koji je uprkos pozivima i mogućnosti da igra za Italiju, izabrao dres “jenkija”. Iako mlad, Bankero je u dresu Orlanda imao prosjek od 20 poena i 6,9 skokova. Džaren Džekson Džunior je imao dobru sezonu u Memfisu, a iskusni Kameron Džonson u Bruklinu.

Najstariji u 12 odabranih je 28-godišnji centar Milvokija, Bobi Portis, a pomaže mu na toj poziciji 213 centimetara visoki 22-godišnjak iz Jute, Voker Kesler.

Pred njima je zadatak da speru gorak ukus 7. mjesta svoje zemlje sa prethodnog Mundobasketa, ali i...

- Naravno da mi je cilj da oborim rekord Kevina Durenta. On jeste jedan od najvećih igrača, ali zašto da ne probam da prebacim njegov rekord od 38 poena u dresu selekcije SAD na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Probaću - obećao je Edvards.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: