Vučević pred duel sa Amerikancima: Poštujemo ih, ali ne treba da se plašimo

Košarkaška reprezentacija Crne Gore sjutra (10.40, prenos na TV Vijesti) protiv Sjedinjenih Američkih Država igra prvi meč u drugoj fazi Mundobasketa

23657 pregleda 13 komentar(a)
Vučević na utakmici sa Meksikom u 1. kolu Mundobasketa, Foto: FIBA
Vučević na utakmici sa Meksikom u 1. kolu Mundobasketa, Foto: FIBA

Već 12 godina Nikola Vučević je zvijezda NBA lige. Od početka u Filadelfiji, preko nastupa u Orlandu, u čijem dresu je dva puta došao do Ol-stara (2019. i 2021), pa do partija u Čikagu, crnogorski reprezentativac ispod koša vodi borbu sa američkim zvijezdama i najboljim igračima na svijetu.

A nakon brojnih utakmica u NBA ligi, došlo je vrijeme i za meč protiv Amerikanaca u dresu reprezentacije. Crna Gora je na Mundobasketu ostvarila istorijski rezultat, plasirala se u drugu fazu, a prva utakmica je sjutra (10.40, prenos na TV Vijesti) protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Amerika na Mundobasket nije doputovala u najjačem sastavu. Ali, bez obzira na to, momci Stiva Kera su prvu fazu odradili lagano, nisu se oznojili protiv Grčke, Novog Zelanda i Jordana, pa su, s potpunim pravom i prvi kandidat za zlatnu medalju.

"Biće teška utakmica. Amerika je odlična ekipa, iako je došla u podmlađenom sastavu, bez najvećih zvijezda. Sve su to igrači koji su nosioci u svojim klubovima. Žele da se dokažu, osvoje zlato i pokažu da mogu da dominiraju i bez najvećih zvijezda", počeo je Vučević analizu utakmice sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore je odigrala mnogo bitnih, istorijskih utakmica, ali, s obzirom na ime rivala, ovo je možda i najveći meč.

"Na nama je da odigramo najbolje što možemo, damo sve od sebe, da ne odustajemo kako god utakmica bude išla. Velika je stvar da igramo protiv Amerike. Moramo da budemo fokusirani. Očekujem da se dobro spremimo i odgovorimo na njihov kvalitet", kazao je košarkaš Čikaga.

Kako protiv SAD?

"Oni igraju dosta drugačije nego u Evropi. Više je slobode, nema akcija, ali ima sistema iz kojih igraju i čitaju. Dosta je slobode za igrače, koji pokazuju svoje sposobnosti. Igraju i sa dosta dodavanja i kretnji što nije lako ispratiti. Atletski su moćni, u tranziciji isto. Moraćemo da pokušamo da im smanjimo broj laganih poena. Protiv takvih ekipa i igrača morate da budete spremni 40 minuta, ne smije da bude padova. Oni će uvijek htjeti više i moramo da to da odgovorimo", poručio je Vučević.

Baranin će u reketu voditi borbu sa Džarenom Džeksonom, najboljim defanzivcem NBA lige u prethodnoj sezoni. Tu su mladi košarkaš Jute Voker Kesler i zvijezda Milvokija Bobi Portis.

"I Džekson i Kesler i Portis, na poziciji pet su koristili i Bankera, svaki od njih ima određeni kvalitet. Džeskon je najbolji defanzivac bio u NBA, odličan je blizu koša, što se tiče blokada, pravi probleme u završnicama i na to ćemo morati da obratimo pažnju. Kesler je jak centar, Portis pokretan, a Bankero će nam praviti dosta problema u napadu", objasnio je Vučević.

Crnogorski reprezentativac ima jasnu poruku pred ovu utakmicu.

"Imaćemo i mi neke prednosti koje možemo da iskoristimo. Moraćemo da igramo pametno, da pokušamo da ih uvedemo u prekršaje. Imamo kvalitet koji moramo da pokažemo. Moramo da ih poštujemo maksimalno, ali ne treba da ih se plašimo. I oni su ljudi. Moraćemo da odigrao najbolje što možemo. Bez straha", poručio je Nikola Vučević.

Crna Gora će u nedjelju (10.40) igrati protiv Grčke.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: