Radović: Lako smo se spremili za SAD, igramo sa najboljim timom na svijetu

Košarkaši Crne Gore sjutra (10.40, prenos na TV Vijesti) protiv Sjedinjenih Američkih Država igraju prvi meč u drugoj fazi Mundobasketa

14469 pregleda 14 komentar(a)
Selektor Boško Radović sa stručnim štabom na utakmici protiv Litvanije, Foto: FIBA
Selektor Boško Radović sa stručnim štabom na utakmici protiv Litvanije, Foto: FIBA

Kada je krajem aprila obavljen žrijeb za Mundobasket, naslućivalo se da bi Crna Gora u drugoj fazi mogla da igra sa Sjedinjenim Američkim Državama.

A da bi uopšte došlo do toga duela, bilo je neophodno da ekipa Boška Radovića u prvoj fazi osvoji jedno od prva dva mjesta u grupi D i obezbijedi nastavak takmičenja.

U konkurenciji Meksika, Egipta i Litvanije, naši košarkaši su zabilježili dvije pobjede i poraz, izborili istorijski plasman među 16 najboljih na svijetu, koji garantuje i kvalifikacije za Olimpijske igre, dok je kao nagrada došao i susret sa Amerikancima.

Upravo su Sjedinjene Američke Države prvi rival u drugoj fazi. Utakmica je na programu sjutra (10.40, prenos na TV Vijesti), a selektor poručuje da je priprema za ovu utakmicu bila laka.

"Mi smo, poslije napadački loše noći protiv Litvanije, smanjili šanse za četvrtfinale. Ali, dok šansa postoji, mi ćemo igrati. Imamo dvije utakmice - protiv Sjedinjenih Američkih Država i Grčke. Trudićemo se da odigramo dvije dobre utakmice. Što se tiče meča sa Amerikom - igramo protiv najbolje reprezentacije na svijetu. Oni, uz Kanadu, igraju najbolju košarku na prvenstvu. Nije sami vrh NBA lige, ali to su košarkaši koji igraju značajne uloge u svojim timovima. Velika stvar za nas, prva utakmica protiv SAD u istoriji, i to na Svjetskom prvenstvu. Mi smo se spremili", rekao je Radović u najavi meča.

SAD je, očekivano, u prvoj fazi zabilježila tri pobjede.

"SAD je fizički možda i najbolja ekipa na prvenstvu. Moraćemo da potrošimo dosta energije, prevashodno u odbrani, da bismo zaustavili njihove udare. Oni napadački igraju ozbiljnu košarku. Što se tiče odbrane, taktički je priprema mnogo lakša nego protiv prethodna tri protivnika. Oni igraju jednostavno, imaju četiri-pet kretnji. S tim što iz tih četiri-pet kretnji, svojim velikim talentom i kvalitetom, prave razliku. Ima mnogo igre jedan na jedan. Ne treba im mnogo kretnji da nađu put do koša. I stručnom štabu i meni je mnogo lakše pripremiti ovu utakmicu nego ostale. Igramo sa najboljim timom na svijetu", poručio je Radović.

Crna Gora će u nedjelju (10.40) igrati protiv Grčke.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: