Borba za plasman na OI: Japan se vratio nakon minus 15 i došao nadomak Pariza

Na Mundobasketu danas na programu mečevi za plasman od 17. do 32. mjesta

7138 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Japana, Foto: FIBA
Košarkaši Japana, Foto: FIBA

Na Svjetskom prvenstvu u košarci danas su na programu mečevi za plasman od 17. do 32. mjesta - naizgled nebitne utakmice, ali iz ugla azijskih i afričkih selekcija radi se o veoma važnim susretima.

O čemu se radi?

Plasman na Olimpijske igre preko Mundobasketa izboriće po dvije selekcije iz Evrope i Amerike, te po jedna iz Afrike, Azije i Okeanije, koje ostvare najbolji plasman. Osim njih na Igrama će biti domaćin Francuska, kao i četiri pobjednika kvalifikacionih turnira narednog ljeta.

U skladu sa tim pravilom plasman na Igre, kao predstavnik Okeanije, juče je izborila Australija, koja se plasirala u drugu fazu, i sigurno će biti bolje plasirana od Novog Zelanda, koji nije izborio drugu rundu.

Ali, pošto nijedna azijska i afrička selekcija nije izborila plasman među 16 najboiljih, razigravanje od 17. do 32. mjesta ima poseban značaj za njih i svaka pobjeda je bitna.

Veliki korak ka Parizu napravio je Japan, koji je danas nakon velikog preokreta savladao Venecuelu (86:77).

Japanci su od početka utakmice gubili, u posljednjoj četvrtini imali minus 15 (53:68), ali su kreirali spektakularan preokret, za osam minuta primili samo devet poena, na kraju pobijedili i približili se nastupu na Igrama.

Japan ima dvije pobjede, jednu više od Kine koja je savladala Angolu (83:76) i Libana, koji je bio bolji od Obale Slonovače (94:84). Filipini su nakon poraza od Južnog Sudana (87:68) još bez pobjede na Mundobasketu, pa su ispali iz borbe za Igre, kao i Jordan nakon poraza od Egipta (85:69).

Stoga, ako u narednom kolu savlada Zelenortska Ostrva, Japan će se plasirati na Olimpijske igre, jer će evenutalni učinak od tri pobjede biti nedostižan za ostale azijske ekipe u posljednjem kolu.

A kada je riječ o afričkim selekcijama, bitnu pobjedu zabilježio je Južni Sudan, koji je savladao Filipine.

Južni Sudan i Egipat imaju po dva trijumfa. Angola ima jednu pobjedu, ali u narednom kolu igra sa Južnim Sudanom, pa će biti interesantno vidjeti u posljednjem kolu razigravanja, koja će selekcija iz Afrike obezbijediti vizu.

Jedan trijumf ima Obala Slonovače, dok su Zelenortska Ostrva bez pobjede.

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Bonus video: