Italija protiv Srbije - faktor "Poceko" ili bolja forma Pešićevog tima

Sjutra sa početkom drugog kruga kreću ključne borbe na Mundobasketu

4117 pregleda 2 komentar(a)
Poceko se sreo sa filipinskom ikonom, Manuom Pakjaom, Foto: FIBA/Twitter
Poceko se sreo sa filipinskom ikonom, Manuom Pakjaom, Foto: FIBA/Twitter

Početak druge faze i odmah ključne utakmice - Mundobasket u punom sjaju, iako bez mnogih velikih zvijezda, gledaće se od petka na Filipinima, u Japanu i Indoneziji.

U grupi I, koja je nastala spajanjem grupa A i B, odmah “nokaut” utakmica u Manili - Srbija protiv Italije (10 h). Možda, doduše, ne toliko ključna za izabranike Svetislava Pešića, koji bi u slučaju poraza imali još jednu šansu protiv Dominikanske Republike, ali je za momke Đanmarka Poceka - definitivno odlučujuća.

“Azuri” su iz grupe A “prenijeli” poraz” od Dominikanaca i samo ih trijumf nad timom kojeg su izbacili u osmini finala prošlogodišnjeg Eurobasketa ostavlja u trci za plasman za četvrtfinale.

“Poznajemo ih dobro, ali i oni nas. Mi njih bolje, jer oni već tri godine igraju u svim takmičenjima u praktično nepromijenjenom sastavu. Uigrana ekipa, znaju se veoma dobro, ništa nisu promijenili u načinu igre. Naša situacija je drugačija, mi smo nova ekipa. Njihova prednost je izuzetna uigranost, a naša velika želja, motivacija. Samo ne bi bilo dobro da se ta motivacija i velika želja ne vrati kao bumerang. Ne smijemo da se palimo previše”, kazao je Svetislav Pešić.

Poceko je na prošlom meču protiv Srbije, u Berlinu prošle godine, “isprovocirao” isključenje - Italijani su od tada zaigrali kao preporođeni i priredili senzaciju. Isto je Poceko probao da uradi prije pet dana protiv Dominikanske Republike, ali je igra njegovog tima krenula nizbrdo... Šta je spremio sada? Italijanski selektor je juče, u pripremi meča, tražio originalan savjet - odigrao je partiju šaha u Manili sa najpoznatijim Filipincem, bokserskom ikonom Manuom Pakjaom.

U istoj grupi Dominikanska Republika igra sa Portorikom, a ključni mečevi igraju se i u grupama J i K. Ko pobijedi u sudaru Litvanije i Grčke (14.40 h), takođe u Manili, biće blizu četvrtfinala, a isto važi i za sudar Slovenije i Australije (14.10) u japanskoj Okinavi.

U grupi L igraju Španija - Letonija i Kanada - Brazil, a prvonavedeni timovi su veliki favoriti. Pobjedama bi praktično osigurali četvrtfinala.

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Bonus video: