Počinje druga faza, Crna Gora igra protiv SAD: Meč za uživanje

Košarkaši Crne Gore danas (10.40, prenos na TV Vijesti) protiv Sjedinjenih Američkih Država igraju prvi meč u drugoj fazi Mundobasketa. Rival je najjača ekipa na svijetu i prvi favorit za titulu, sa igračima iz NBA lige. Veliki izazov, meč koji za Nikolu Vučevića i drugove stiže kao nagrada zbog plasmana u drugi krug

22532 pregleda 109 reakcija 16 komentar(a)
Duel sa Amerikancima stiže kao nagrada: Crnogorski košarkaši, Foto: LISA MARIE DAVID
Duel sa Amerikancima stiže kao nagrada: Crnogorski košarkaši, Foto: LISA MARIE DAVID

Crnogorska košarkaška priča počela je 13. avgusta 2008. godine prijateljskom utakmicom sa Bosnom i Hercegovinom. Tog ljeta je krenuo put ka učešću na prvom Eurobasketu, koji je 2011. godine održan u Litvaniji, da bi, do danas, naša selekcija sa kontinentalnog šampionata izostala samo 2015. godine.

U međuvremenu, prije četiri godine, plasmanom na prvi Mundobasket ostvaren je još jedan veliki rezultat, a ljestvica iz Kine podignuta je ovog avgusta na Filipinima. Crna Gora je u Manili prvi put zabilježila pobjede u prvoj fazi, savladala Meksiko (91:71) i Egipat (89:74), pa je, uprkos porazu od Litvanije (91:71), obezbijedila drugu fazu gdje će danas dobiti nagradu - meč protiv američkog “drim tima”, najbolje košarkaške ekipe na planeti (10.40, prenos na TV Vijesti).

RADOVIĆ: LAKO SMO SE SPREMILI

Kada je krajem aprila obavljen žrijeb za Mundobasket, naslućivalo se da bi Crna Gora u drugoj fazi mogla da igra sa Sjedinjenim Američkim Državama.

A da bi uopšte došlo do toga duela, bilo je neophodno da ekipa Boška Radovića osvoji jedno od prva dva mjesta u grupi D, što je na kraju i učinjeno. U konkurenciji Meksika, Egipta i Litvanije, naši košarkaši su izborili istorijski plasman među 16 najboljih na svijetu, koji garantuje i kvalifikacije za Olimpijske igre, dok je susret sa Amerikancima stigao kao premija.

- Poslije napadački loše noći protiv Litvanije smanjili smo šanse za četvrtfinale. Ali, dok šansa postoji, mi ćemo igrati. Imamo dvije utakmice - protiv Sjedinjenih Američkih Država i Grčke. Trudićemo se da odigramo dobro. Što se tiče meča sa Amerikom - igramo protiv najbolje reprezentacije na svijetu. Oni, uz Kanadu, igraju najbolju košarku na prvenstvu. Nije sami vrh NBA lige, ali to su košarkaši koji igraju značajne uloge u svojim timovima. Velika stvar za nas, prva utakmica protiv SAD u istoriji, i to na Svjetskom prvenstvu. Mi smo se spremili - rekao je Radović u najavi meča.

Boško Radović
Boško Radovićfoto: FIBA

SAD je, očekivano, u prvoj fazi zabilježila tri pobjede, nije se oznojila protiv Grčke, Novog Zelanda i Jordana.

- SAD je fizički možda i najbolja ekipa na prvenstvu. Moraćemo da potrošimo dosta energije, prevashodno u odbrani, da bismo zaustavili njihove udare. Oni napadački igraju ozbiljnu košarku. Što se tiče odbrane, taktički je priprema mnogo lakša nego protiv prethodna tri protivnika. Igraju jednostavno, imaju četiri-pet kretnji, s tim što iz tih kretnji, svojim velikim talentom i kvalitetom, prave razliku. Ima mnogo igre jedan na jedan. Ne treba im mnogo kretnji da nađu put do koša. I stručnom štabu i meni je mnogo lakše pripremiti ovu utakmicu nego ostale - kazao je Radović.

VUČEVIĆ: POŠTUJEMO, ALI SE NE PLAŠIMO

Već 12 godina Nikola Vučević je zvijezda NBA lige. Od početka u Filadelfiji, preko nastupa u Orlandu, u čijem dresu je dva puta došao do Ol-stara (2019. i 2021), pa do partija u Čikagu, crnogorski reprezentativac ispod koša vodi borbu sa američkim zvijezdama i najboljim igračima na svijetu.

A nakon brojnih utakmica u NBA ligi, došlo je vrijeme i za meč protiv Amerikanaca u dresu reprezentacije.

- Biće teška utakmica. Amerika je odlična ekipa, iako je došla u podmlađenom sastavu, bez najvećih zvijezda. Sve su to igrači koji su nosioci u svojim klubovima. Žele da se dokažu, osvoje zlato i pokažu da mogu da dominiraju i bez najvećih zvijezda - počeo je Vučević analizu utakmice sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Nikola Vučević
Nikola Vučevićfoto: Reuters

Košarkaška reprezentacija Crne Gore je odigrala mnogo bitnih, istorijskih utakmica, ali, s obzirom na ime rivala, ovo je možda i najveći meč.

- Na nama je da odigramo najbolje što možemo, damo sve od sebe, da ne odustajemo kako god utakmica bude išla. Velika je stvar da igramo protiv Amerike. Moramo da budemo fokusirani. Očekujem da se dobro spremimo i odgovorimo na njihov kvalitet.

Kako protiv SAD?

- Igraju dosta drugačije nego u Evropi. Više je slobode, nema akcija, ali ima sistema iz kojih igraju i čitaju. Igraju i sa dosta dodavanja i kretnji što nije lako ispratiti. Atletski su moćni, u tranziciji isto. Moraćemo da pokušamo da im smanjimo broj laganih poena. Protiv takvih ekipa i igrača morate da budete spremni 40 minuta, ne smije da bude padova. Oni će uvijek htjeti više i moramo na to da odgovorimo - poručio je Vučević.

Baranin će u reketu voditi borbu sa Džarenom Džeksonom, najboljim defanzivcem NBA lige u prethodnoj sezoni. Tu su mladi košarkaš Jute Voker Kesler i zvijezda Milvokija Bobi Portis.

- Džeskon je najbolji defanzivac bio u NBA, odličan je blizu koša, što se tiče blokada, pravi probleme u završnicama i na to ćemo morati da obratimo pažnju. Kesler je jak centar, Portis pokretan, a Bankero će nam praviti dosta problema u napadu.

Crnogorski reprezentativac ima jasnu poruku pred ovu utakmicu.

- Imaćemo i mi neke prednosti koje možemo da iskoristimo. Moraćemo da igramo pametno, da pokušamo da ih uvedemo u prekršaje. Imamo kvalitet koji moramo da pokažemo. Moramo da ih poštujemo maksimalno, ali ne treba da ih se plašimo. I oni su ljudi. Moraćemo da odigramo najbolje što možemo. Bez straha - poručio je Vučević.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: