Vučević i Crna Gora oduševili američke medije

ESPN u izvještaju meča nazvao Crnu Goru "moralnim pobjednikom" duela u kojem je američki tim prvi put na ovom Mundobasketu doveden do ivice

39201 pregleda 1021 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nikola Vučević blistao je protiv Amerikanaca u Manili, bio je "prvi među jednakima" u impresivnoj partiji crnogorske reprezentacije i ubjedljivo najtežem meču koji je "drim tim", sastavljen od NBA zvijezda, odigrao u dosadašnjem toku Mundobasketa.

Tim Boška Radovića vodio je na poluvremenu, Amerikanci su tek u posljednjoj četvrtini prelomili meč i slavili 85:73 u "mnogo otvorenijem duelu nego što to pokazuje rezultat", kako je konstatovao Sports.yahoo.

Vučević je oduševio američke medije, baš kao i Crna Gora.

"Završio je meč sa 18 poena i 15 skokova, zadao dosta "modrica" Džerenu Džeksonu džunioru, Bobiju Portisu i svima koji su se borili s njim u reketu. Džekson, koji je brzo ušao u probleme sa faulovima, nije imao ni skok, a niko u američkom timu nije imao više od pet", piše ugledni ESPN u izvještaju.

Za Vučevića se još navodi:

"Momak koji je prošlog mjeseca u Čikagu potpisao trogodišnji ugovor od 60 miliona dolara, odigrao je ulogu koja se često viđa protiv Amerike: NBA zvijezda koja donosi sve u trenucima nacionalnog ponosa. Progurao se oko svojih vršnjaka iz NBA lige, boreći se za skokove i pokazujući dodir koji ga je učinio dvostrukim učesnikom Ol-stara".

Sam Vučević bio je skroman nakon istorijskog meča za Crnu Goru.

"Otežali smo im koliko smo mogli. Na kraju je njihov kvalitet prevagnuo".

Za trenera Golden Stejta Stiva Kera, koji sjedi na klupi američkog nacionalnog tima, bila je ovo utakmica baš kakva je trebala njegovim momcioma, sipajući indirektno i komplimente na račun Crne Gore.

"Mislim da definitivno postajete bolji tim poslije ovakvog meča, a ne sa pobjedom od 40 razlike".

Nekadašnji as Čikaga i saigrač Majkla Džordana iz zvjezdanih dana Čikago bulsa nije se zaustavio:

"To je to što treba da osjetite, morate da prođete kroz iskustvo u kojem je utakmica tijesna i gdje je važan svaki posjed. Tako se napreduje. Volim način na koji su naši momci završili utakmicu".

ESPN je u izvještaju nazvao Crnu Goru "moralnim pobjednikom", citirajući izjavu Boška Radovića da je tim iz zemlje od 600 hiljada stanovnika odigrao ponosno protiv najboljeg svjetskog tima.

"Crna Gora je klasična istočnoevropska ekipa, visoka i čvrsta, upotpunjena zvjezdanim centrom, Nikolom Vučevićem iz Čikago Bulsa. Od samog starta počeli su da koriste svoje prednosti, spuštajući loptu u reket i napadajući ofanzivne skokove. Imala je Crna Gora prednost od 11 skokova do kraja prve četvrtine, što je bilo ozbiljno", piše novinar ESPN-a Brajan Vindhorst.

"Sve u svemu, Crnogorci su pobijedili u skoku 48:31, od kojih je 22 bilo ofanzivnih. Ovo ne samo da im je dalo prednost u posjedu što je od vitalnog značaja, već je i usporilo SAD. To je prvi zadatak u svakom pokušaju da se pobijedi američki tim na ovom turniru", konstatuje se dalje.

Da je Crna Gora taktički odigrala perfektan meč priznao je i Ostin Rivs, bek Lejkersa.

"Toliko su nas usporili... Čak i izmjene nakon slobodnih bacanja. Nismo mogli tek tako da "poletimo" u napad".

Boško Radović je kombinovao odbranu...

"Pokušali smo u pripremi da malo promijenimo napad američkog tima. Mislim da smo zonom 2-3 nekoliko puta promijenili igru".

Još jedna je utakmica do kraja - Crna Gora u nedjelju igra protiv Grčke, ali šta god da se dogodi, nakon istorijskog plasmana u drugu fazu i blistavog otpora Amerikancima, naši momci će ponosni napustiti Filipine.

Bonus video: