Košarkaši Južnog Sudana prvi put na OI, i Japanci osigurali vizu za Pariz

Južni Sudan je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, nastala otcjepljenjem od Sudana 2011. godine. Ali, imala je sreću da u košarci ima bivšeg britanskog reprezentativca Luola Denga, koji je podržavao otcjepljenje i postao predsjednik Košarkaškog saveza, čiji je i najveći finansijer

6054 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Eloisa Lopez
Foto: Reuters/Eloisa Lopez
Ažurirano: 02.09.2023. 15:17h

Košarkaši Južnog Sudana plasirali su se na Olimpijske igre, koje se naredne godine održavaju u Parizu, jer su u Manili pobijedili Angolu sa 101:78 (30:16, 23:23, 20:18, 28:21), u 2. kolu razigravanja za plasman od 17. do 32. mjesta na Svjetskom prvenstvu.

Južni Sudan se na Igre u Parizu plasirao kao najbolja afrička selekcija na planetarnoj smotri, sa tri pobjede i dva poraza.

Šansu za direktan plasman u Pariz imala je i selekcija Egipta, koja je poražena od Novog Zelanda sa 86:88.

Prije Južnog Sudana, učešće na Olimpijskim igrama do sada je obezbijedila Australija, kao i domaćin Francuska.

Južni Sudan je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, nastala otcjepljenjem od Sudana 2011. godine.

Ali, imala je sreću da u košarci ima bivšeg britanskog reprezentativca Luola Denga, koji je podržavao otcjepljenje i postao predsjednik Košarkaškog saveza, čiji je i najveći finansijer.

On je i okupio igrače koji imaju korijene u Južnom Sudanu, među njima i MVP-a Razvojne lige Karlika Džonsa, Venjena Gejbrijela iz LA Lejkersa, bivšeg asa Fenerbahčea Marijala Šajoka...

Mnogi od njih su tek na ovom šampionatu zaigrali prvi put za Južni Sudan, do Pariza imaju vremena da se uigraju i mogu da budu "mina" za favorite.

Džons je danas upisao 26 poena, 15 asistencija i sedam skokova, a dok je bio na terenu, Južni Sudan je dao 37 koševa više od Angole. Ili, mjereno drugačije - za nepunih sedam minuta koliko je odmarao, Angola je napravila 14 razlike...

Na Olimpijskim igrama je i Japan. "Samuraji" su bili jedina azijska selekcija koja je posljednje kolo dočekala sa skorom 2:2, imala pobjedu više i nemjerljivo bolju koš-razliku od Kine i Libana, ali nije rizikovala - slavila je rotiv Zelenortskih Ostrva vodi 80:71.

U Parizu će igrati i po dvije najbolje evropske i američke selekcije sa Mundobasketa, dok će 19 reprezentacija sa SP, među njima i Crna Gora, u avgustu naredne godine igrati kvalifikacije za Pariz.

Na njima će nastupiti i pet najboljih reprezentacija iz pretkvalifikacija - Kamerun, Bahami, Bahrein, Hrvatska i Poljska, a Grad svjetlosti će ugledati samo pobjednici četiri kvalifikaciona turnira, sastavljenih od po šest učesnika.

Bonus video: