Pobjeda bi donijela plasman iz snova

Crna Gora protiv Grčke u Manili (10.40 h) igra posljednji meč na Mundobasketu. U slučaju trijumfa završiće Svjetsko prvenstvo između 9. i 12. mjesta. Prenos uživo na Televiziji Vijesti

29285 pregleda 42 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Crnogorski košarkaši završavaju Mundobasket okršajem protiv Grčke u Manili (10.40 h) u utakmici koja samo na prvi pogled nema takmičarski značaj.

Jasno, četvrtfinale je nedostižno, i za nas i za Grke - i “crveni” i “heleni” izgubili su od SAD-a i Litvanije - pa je današnji duel bitan “samo” za konačan plasman.

Kakav bi, međutim, to konačan plasman bio, i koliko znači to “samo” - u slučaju trijumfa, Nikola Vučević i drugovi završili bi Mundobasket između 9. i 12. pozicije, zavisno od rezultata u ostalim grupama. I dodatno bi pomjerili granice, poboljšali uspjeh koji je već istorijski, ostvarenim plasmanom u drugi krug, među 16 najboljih.

Utakmica protiv Grčke je, takođe, prava prilika da izabranici Boška Radovića pokažu da impresivna partija protiv američkog “drim tima” nije bila posljedica samo trenutnog nadahnuća i naglašenog motiva u duelu sa zvijezdama NBA liga.

Košarkaši Crne Gore
foto: Reuters

Uostalom, i Grčka je velika reprezentacija, nekadašnji evropski prvak, sa selektorom koji je bio klupski prvak Evrope (Dimitris Itudis) te respektabilnim igračima, bez obzira na to što na Filipine nisu doputovale zvijezde poput Janisa Adetokunba, Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa, Tajlera Dorsija...

Po Bošku Radoviću, Grčka je i dalje reprezentacija među 10 najboljih na svijetu.

“Svaka pobjeda donosi bodove za rang na FIBA listi”, pričao je crnogorski selektor o značaju današnje utakmice.

“I da nema toga, po meni na Svjetskom prvenstvu nema nebitnih utakmica. Svaka utakmica je bitna, takva je i ova sa Grčkom”, rekao je Radović.

Grci su otvorili šampionat pobjedom nad Jordanom (92:71), da bi se potom loše proveli protiv Amerikanaca (poraz 109:81). Protiv Novog Zelanda su preokretom u drugom poluvremenu ostvarili plasman u drugi krug (83:74), da bi protiv Litvanaca ubjedljivo izgubili u odlučujućem duelu za četvrtfinale (92:67).

Najbolji učinak do sada su ostvarili bek Olimpijakosa Janulis Larencakis (prosjek poena 15,8), zatim doskorašnje krilo Partizana Joanis Papapetru (14,5), te Olimpijakosov plej, naturalizovani Amerikanac Tomas Vokap (13,3 poena po meču).

Košarkaši Grčke
Košarkaši Grčkefoto: Reuters

“Sve ekipe protiv kojih smo se sastali do sada bile su uglavnom ekipe koje igraju sa puno tranzicije. Grčka je malo drugačija, igra strpljivo, traži višak, otvorene šuteve. Fizički je veoma snažna, možda fizički i bolja od Litvanije. Čeka nas težak meč, moramo biti koncentrisani i očekujemo dobru igru”, rekao je Radović.

Crna Gora je blagi favorit protiv Grčke po bukmejkerima, što je dovoljno priznanje za sve što su naši momci uradili do sada, iako ne mora ništa na znači.

Krilo crnogorske selekcije, Dino Radončić, ističe da je cilj ostaviti dobar utisak i pokazati da smo kvalitetnija ekipa.

“Želimo da ostavimo dobar utisak, da odemo sa pozitivnim skorom kući i da još jednom pokažemo da nije slučajno sve što smo napravili”, rekao je Radončić, ističući da se u igri Grčke osjetilo odsustvo glavnih igrača.

“Biće pomalo čudna utakmica, i mi i oni igramo meč koji takmičarski ne znači nešto posebno, ali mi od prvog minuta moramo da pokažemo da smo došli da pobijedimo. Ako ne bude tako biće teško, a želja i motivacija ne smiju da fale”, rekao je Radončić.

Bonus video: