Južni Sudan - zemlja bez košarkaške dvorane dotakla olimpijske krugove

Predvođeni predsjednikom Saveza Luolom Dengom - nekadašnjom NBA zvijezdom i čovjekom koji je kao dječak morao da izbjegne iz Južnog Sudana - košarkaši ove zemlje najprije su iz prvog pokušaja uspjeli da izbore plasman na Mundobasket, a kroz utakmice na njemu i odlazak na Olimpijske igre

17678 pregleda 7 komentar(a)
Slavlje Venjena Gejbrijela i Majoka Denga nakon plasmana na OI, Foto: Reuters
Slavlje Venjena Gejbrijela i Majoka Denga nakon plasmana na OI, Foto: Reuters

Južni Sudan - jedna je od najmlađih i najsiromašnijih država planete, ali i zemlja kojoj je košarka udahnula novi život.

Prije 12 godina ova zemlja na istoku Afrike kroz krvave borbe stekla je nezavisnost, a ovog ljeta košarkaši Južnog Sudana učinili su da se o njihovoj domovini konačno priča i zbog mnogo ljepših stvari.

Predvođeni predsjednikom Saveza Luolom Dengom - nekadašnjom NBA zvijezdom i čovjekom koji je kao dječak morao da izbjegne iz Južnog Sudana - košarkaši ove zemlje najprije su iz prvog pokušaja uspjeli da izbore plasman na Mundobasket, a kroz utakmice na njemu i nestvarni odlazak na Olimpijske igre naredne godine u Parizu.

A sve to bez zatvorenog košarkaškog igrališta u cijelom Južnom Sudanu.

"Vjerujem da smo prvi tim u istoriji košarke koji je izborio Svjetsko prvenstvo bez košarkaške dvorane u zemlji", pričao je nedavno Deng za "Olympics".

To što nemaju svoj košarkaški dom Venjenu Gejbrijelu (košarkaš LA Lejkersa i najveća zvijezda tima) i drugovima nije smetalo da se plasiraju na Mundobasket, pa su istorijske stranice kao "domaćini" pisali u Aleksandriji (Egipat), Kigali (Ruanda), Dakaru (Senegal)...

Ljubav prema domovini nešto je što posebno vodi Južni Sudan do košarkaških uspjeha...

"Mi smo samo grupa momaka kojima je do pobjeda stalo samo zbog onoga što one donose našoj naciji. Ne radi se ovdje o košarci, već o Južnom Sudanu", poručio je Deng, nekadašnja NBA zvijezda - prije svih Čikago Bulsa.

Košarka je promijenila živote mnogih u toj zemlji...

"Ranije kada bi se održavalo Svjetsko prvenstvo u fudbalu ili košarci kod nas je bila tema o kojoj praktično niko nije govorio. Bili smo okupirani drugim stvarima. Sada gdje god na planeti da se govori i košarci pojaviće se neko iz Južnog Sudana da o tome razgovara", slikovit je bio Deng.

Sudan je istrorijski plasman na Olimpijske igre ostvario trijumfom nad Angolom na Munobasketu, gdje je ovog ljeta upisao još dvije pobjede - protiv Kine i Filipina. Poraženi su od Srbije i nakon produžetaka od Portorika.

Sa Mundobasketom snovi se ne završavaju. Naprotiv, prave stvari ovu zemlju tek očekuju narednog ljeta ispod olimpijskih krugova Pariza.

Bonus video: