Pešić: Moramo da odigramo najbolju utakmicu na prvenstvu; Maksvitis: Neće nas dočekati sa cvijećem

Na Mundobasketu sjutra dvije četvrtfinalne utakmice

6257 pregleda 9 komentar(a)
Košarkaška reprezentacija Srbije, Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Srbije, Foto: FIBA

Na Svjetskom prvenstvu u košarci danas je slobodan dan, dok su sjutra na programu dva četvrtfinalna susreta, a sastaju se Litvanija - Srbija (10.45) i Italija - SAD (14.40).

U srijedu igraju Njemačka - Letonija (10.30) i Kanada - Slovenija (14.30).

Pešić: Protiv Litvanije moramo da igramo izvanredno u odbrani i u napadu

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je danas da njegova ekipa mora da odigra izvanredno i u odbrani i u napadu protiv Litvanije, odnosno da odigra najbolju utakmicu u dosadašnjem toku turnira, kako bi pobijedila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

"Protiv Litvanije je potrebno da bude izvanredna odbrana i izvanredan napad, tako da sjutra moramo da odigramo jednu od naših najboljih utakmica koje smo odigrali do sada da bismo mogli da pobijedimo", rekao je Pešić, prenio je Košarkaški savez Srbije.

Srbija je u nedjelju pobijedila Dominikansku Republiku (112:79) i plasirala se među osam najboljih.

"Čitavo Svjetsko prvenstvo je eliminacija. Ni protiv Dominkanske Republike nismo imali pravo na grešku. Takav je sistem takmičenja. Svaka utakmica je važna. Borili smo se da pobijedimo, ovdje nema odrađivanja. Ovdje se priprema utakmica, momci treniraju, stručni štab izlazi pred igrače, prenosi slabosti protivnika, definiše taktiku. To je proces koji traje i priprema se svaka utakmica", naveo je Pešić.

On je pohvalio igru ekipe i rekao da je protiv Dominikanske Republike pokazala timsku igru i hemiju, ali da je protiv takvog tima dovoljno igrati "dobru odbranu i prosječan napad da bi se dobila utakmica".

"Ako vidimo da je bilo 30 asistencija, onda to treba da se kaže… To nije odrađivanje, to je košarka koju mi želimo da igramo. Sada, protiv Litvanije to neće biti dovoljno, jer će morati da se igra i u odbrani i u napadu, da se nađe neki balans. Igramo protiv fizički vrlo jakog protivnika, koji svoju igru prije svega bazira na čvrstoj, fizički jakoj odbrani. Igraju veoma agresivno, i na spoljne igrače i na unutrašnje", rekao je Pešić.

Maksvitis: Srbija nas neće dočekati sa crvenim tepihom

Selektor košarkaške reprezentacije Litvanije Kazis Maksvitis rekao je danas da njegova ekipa nije imala mnogo vremena za slavlje poslije velike pobjede protiv SAD i istakao da ih Srbija u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva sigurno neće dočekati sa crvenim tepihom.

Košarkaši Litvanije
Košarkaši Litvanijefoto: FIBA

"Rekli smo igračima u svlačionici poslije pobjede nad SAD da kratko proslave i da sačuvaju energiju i emocije za predstojeću utakmicu protiv Srbije", rekao je Maksvitis.

Košarkaši Litvanije pobijedili su juče SAD (110:104) i tako zauzeli prvo mjesto u Grupi J.

"Pobjeda protiv SAD je jedna od najvećih u našim karijerama, ali nema vremena za slavlje jer nas čeka Srbija. Oni nas sigurno neće dočekati sa cvijećem i crvenim tepihom", rekao je selektor Litvanije.

Pobjednik ove utakmice igraće u polufinalu protiv boljeg iz duela Slovenije i Kanade.

Bonus video: