Rasplet Mundobasketa: Kreće borba za medalje i Pariz

U Manili počinje završnica Svjetskog prvenstva u košarci - danas dva meča četvrtfinala

9309 pregleda 10 komentar(a)
Spremni na obračun košarkaških nacija: košarkaši Srbije, Foto: FIBA
Spremni na obračun košarkaških nacija: košarkaši Srbije, Foto: FIBA

Italija, Srbija, Slovenija, Litvanija, Letonija i Njemačka - šest evropskih selekcija plasiralo se u četvrtfinale Mundobasketa i ostalo u igri za direktan plasman na Olimpijske igre, koje će obezbijediti dvije najbolje sa Starog kontinenta. A nakon današnja dva meča biće poznato ko će biti za korak bliži medalji, ali i plasmanu u Pariz. Osim evropskih selekcija, u četvrtfinalu su SAD i Kanada.

Litvanija - Srbija: Duel starih poznanika

Program u Manili otvaraju (10.45) Litvanija i Srbija. Litvanci su u posljednjem meču grupne faze savladali SAD i uz Letoniju su najprijatnije iznenađenje Mundobasketa. Najprijatnije, jer su došli u prilično oslabljenom sastavu bez Domantasa Sabonisa i nekoliko evroligaških igrača.

- Pobjeda protiv SAD je jedna od najvećih u našim karijerama, ali nema vremena za slavlje. Srbija nas neće dočekati sa cvijećem i crvenim tepihom - poručio je selektor Kazis Maksvitis.

Srbija je, uprkos porazu od Italije, izbjegla već viđeni duel protiv SAD u četvrtfinalu.

- Protiv Litvanije je potrebno da bude izvanredna odbrana i izvanredan napad. Moramo da odigramo jednu od najboljih utakmica do sada da bismo mogli da pobijedimo - smatra selektor Srbije Svetislav Pešić.

Italija - SAD: Litvanija je bila opomena

Prvo mjesto u grupi I “azurima” nije donijelo nikakvu povlasticu, već prvog kandidata za zlato - SAD. Drugi četvrtfinalni duel na programu je od 14.40h.

- Ne odustajemo, borimo se za svaku loptu. Igramo srcem i tada ne želite da nam budete protivnik. SAD je talentovana ekipa. Drugačija je od ostalih selekcija - najavio je okršaj sa Amerikancima selektor Italije Đanmarko Poceko.

Poraz od Litvanije nije previše uznemirio SAD.

- To ne utiče na naš cilj - osvajanje zlatne medalje. Na prvenstvu ima dobrih timova, koji tačno znaju šta rade.

Moraćemo da igramo mnogo jače - smatra selektor SAD Stiv Ker.

U srijedu igraju Njemačka - Letonija i Kanada - Slovenija.

Bonus video: