Kanada prvi put u polufinalu Mundobasketa, Srbija izborila plasman na OI

Kanađani u četvrtfinalu Mundobasketa pobijedili Sloveniju (100:89)

12728 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Bruks i Dončić, Foto: FIBA
Bruks i Dončić, Foto: FIBA

Posljednji polufinalista Mundobasketa je selekcija Kanade.

Kanađani su danas u veoma dobrom meču pobijedili Sloveniju (100:89) i prvi put u istoriji se plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva.

Kanada će se za finale boriti sa Srbijom (petak, 10.45), koja je nakon poraza Slovenije obezbijedila plasman na Olimpijske igre. Druga evropska selekcija, koja je osigurala odlazak u Pariz naredne godine je Njemačka.

Sjajno prvo poluvrijeme odigrano je u Manili, nakon 20 minuta je bilo neriješeno (50:50), a i sam rezultat govori da su obje selekcije imale odlične procente šuta.

Kanađani su drugo poluvrijeme otvorili odlično, imali i 16 razlike (77:61), ali je Slovenija u finišu treće četvrtine preko Prepeliča i Dončića uspjela da priđe na minus devet (80:71).

U četvrtoj četvrtini Kanada je imala maksimalnih 17 poena prednosti (94:77), ali je Slovenija ponovo prišla na minus devet (94:85), a onda imala i napad da još istopi prednost rivala, ali su Nikolić i Prepelič, nakon ofanzivnog skoka, bili neprecizni za tri poena.

Slovenci su od početka utakmice bili nervozni, komentarisali su svaku sudijsku odluku, a prednjačio je Dončić koji je, zbog dvije tehničke greške, isključen. Košarkaš Dalasa se konstantno raspravljao sa arbitrima, a u nekoliko navrata se obraćao i ljudima iz Fibe, koji su bili u loži.

Na drugoj strani je zbog dvije tehničke greške ranije u svlačionicu morao Bruks.

Gildžes-Aleksander je kod Kanade bio najefikasniji sa 31 poenom, uz 10 skokova i četiri asistencije. Beret je imao 24 poena i devet skokova.

Kod Slovenije je Dončić sa 26 poena bio najefikasniji. Prepelič je imao 22, a Zoran Dragić 10 poena.

Bonus video: