Kvalifikacije za OI: Crna Gora i još 23 selekcije - evo ko sve učestvuje

Kvalifikacije za Olimpijske igre na programu su od 2. do 7. jula naredne godine

11240 pregleda 33 reakcija 4 komentar(a)
Košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: FIBA

SAD, Kanada, Srbija, Njemačka, Australija, Japan i Južni Sudan su selekcije, koje su preko Mundobasketa izborile plasman na Olimpijske igre naredne godine u Parizu.

Uz Francusku, kao domaćina, to je osam od 12 selekcija, koje su sigurni učesnici Igara. Ostala četiri mjesta biće popunjena nakon kvalifikacija, koje su na programu od 2. do 7. jula 2024. godine.

A u kvalifikacijama će, prvi put u istoriji, igrati i košarkaška reprezentacija Crne Gore, koja je to pravo izborila nakon izvanrednog Mundobasketa i osvojenog 11. mjesta.

Kako funkcionišu kvalifikacije za Olimpijske igre?

U kvalifikacijama učestvuju 24 selekcije, koje će igrati na četiri turnira. Na svakom turniru će biti po šest reprezentacija, koje će biti raspoređene u dvije grupe. Pobjednici četiri turnira popuniće preostala četiri mjesta.

Ko učestvuje osim Crne Gore?

U kvalifikacijama učestvuju neke veoma moće selekcije. Evropu, osim Crne Gore, predstavljaju aktuelni evropski šampion Španija, zatim Litvanija, Slovenija, Italija, Letonija, Grčka, Gruzija, Finska, te Poljska i Hrvatska, selekcije, koje su to pravo izborile u pretkvalifikacijama.

U kvalifikacijama će učestvovati još Egipat, Obala Slonovače, Kamerun, Angola, Filipini, Liban, Bahrein, Novi Zeland, a tu su još Brazil, Meksiko, Dominikanska Republika, Portoriko i Bahami, koji su u pretkvalifikacijama eliminisali Argentinu.

Olimpijske igre se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Bonus video: