Supertandem Kanade: Od "jedan na jedan" u djetinjstvu do istorije na Mundobasketu

Šej Gildžis Aleksander i Nikil Aleksander Voker - rođaci koji su odrasli zajedno, jedan drugog učinili boljim, koji su Kanadu odveli do polufinala Svjetskog prvenstva

11619 pregleda 6 komentar(a)
Aleksander Voker i Gildžis Aleksander, Foto: FIBA
Aleksander Voker i Gildžis Aleksander, Foto: FIBA

Jedan je rođen u julu 1998, drugi dva mjeseca kasnije, a tog ljeta kada su u Torontu na svijet došli rođaci Šej Gildžis Aleksander i Nikil Aleksander Voker, Kanada je Mundobasket u Atini završila skorom 1-7.

Tačno 25 godina kasnije Kanada je u polufinalu Mundobasketa, "drumski ratnici" (nadimak ove selekcije) igraju najljepšu košarku u Džakarti i Manili, a sve najviše zahvaljujući momcima sa početka priče.

Gildžis Aleksander, bek Oklahome, bio je velika NBA zvijezda i prije Svjetskog prvenstva, ali je na Mundobasketu izrastao u pravog lidera Kanade, dok ga na pravi način prati Aleksander Voker, sada bek Minesote, ranije Jute Džez i Nju Orlensa.

Prije NBA "eksplozije", njih dvojica su zajedno odrastali u tišini Ontarija, a zanimljivo prvi trener bio im je Gildžis Aleksanderov otac Von Aleksander.

Vaspitavao ih je da žive kao braća, što su njih dvojica kasnije praktično i postali - najveći oslonac jedan drugom.

S druge strane, kada bi kao klinci igrali "jedan na jedan" Von ih učio da idu do krajnjih granica, da nema "pomjeranja" zbog toga što su braća. Tako su jedan drugog učinili mnogo boljim.

"Bilo je trenutaka kada bismo se praktično posvađali, čak bili i blizu i da udarimo jedan drugog, ali uvijek smo Nikil i ja bili braća, čak i više od toga. Ko nas poznaje dobro zna da je tako", ispričao je NBA sajt svojevremeno Gildžis Aleksander.

Da je uz svog rođaka postao bolji košarkaš zna i Aleksander Voker.

"Od rođenja Šej je kao moj brat blizanac, zaista sam imao sreću da odrastam uz njega", dodao je Nikil.

Sportski duh udahnula im je i Šarmejn Gildžis, majka Gildžis Aleksandera, koja je kao atletičarka stigla i do Olimpijskih igara u Barseloni 1992, kada je nastupila u trci na 400 metara. A sa njima zajedno basket je kao dječak igrao i mlađi Šejov brat Tomasi, koji je bivši koledž košarkaš.

Kanada je kroz neka davna vremena znala da stigne do šestog mjesta na svjetskim prvenstvima, a nakon što je u posljednjih 20 godina samo dva puta bila dio Mundobasketa (i oba puta razočarala na 22. i 21. mjestu) ovog ljeta piše bajku.

"Drumski ratnici" su u polufinalu (petak, 10.45 protiv velikana Srbije), a do ovih visina Gildžis Aleksander ih je vodio sa prosjekom od 25 poena po meču, 7,2 skoka i pet asistencija. Na drugoj strai prosjek Aleksander Vokera je 10 poena, 2,5 skokova i 2,7 asistencija.

Bonus video: